Birocraţia blochează donarea de plasmă în România. Florin Hozoc: „Un donator din cinci a fost refuzat la centrul de transfuzie”

  • Patru din cinci români nu pot dona plasmă din motive administrative
  • Birocraţia îi împiedică să se programeze pentru donarea de plasmă
  • Cei ce vor să doneze trebuie să o facă pe banii lor
  • În Europa, ţările care îşi asigură sângele şi plasmele sunt Austria, Cehia şi Germania
625 afișări
Imaginea articolului Birocraţia blochează donarea de plasmă în România. Florin Hozoc: „Un donator din cinci a fost refuzat la centrul de transfuzie”

Birocraţia opreşte donarea de plasmă în România

Invitat la Marius Tucă Show, Florin Hozoc, directorul general al unei firme importatoare de imunoglobulină, a vorbit despre piedicile pe care statul român le pune celor ce vor să doneze plasmă convalescentă. 

Din lipsă de personal sau de pregătire, centrele de transfuzie nu îi pot programa pe cei care s-au vindecat de Covid şi vor să doneze plasmă. 

În plus, cel care vrea să-şi doneze plasma trebuie să o facă pe banii lui, deşi costurile ar trebui suportate de stat, aşa cum se întâmplă în alte ţări, ca de exemplu Marea Britanie. 

„Trei din patru persoane care s-au vindecat de Covid şi au venit către centrele de transfuzie să doneze plasmă, deci trei din patru, nu au reuşit să îşi facă programare. 

Un donator din cinci, deşi a ajuns la centrul de transfuzie, care îşi dorea să doneze, a fost refuzat pentru motive care nu se regăsesc în Ghidul european.

Dacă am fi avut un sistem de colectare de plasmă cum sunt în alte ţări europene, am fi putut să fim la nivelul UE. 
 
Şi astăzi, cel care vrea să doneze plasmă trebuie să îşi facă pe banii lui testul de anticorpi, cu care să se prezinte la centrul de transfuzie, ca să dovedească că este bun şi abia apoi poate este programat”, a explicat antreprenorul firmei importatoare de imunoglobulină. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici