Bistriţa: Zeci de români din străinătate radiaţi de pe listele din ţară au sesizat BEJ că nu pot vota

Aproximativ 30 de români care trăiesc în străinătate şi s-au radiat de pe listele electorale din România au sesizat Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, în condiţiile în care au revenit în ţară şi nu pot vota, preşedintele BEJ spunând că legea nu se discută, ci se aplică.

75 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Zeci de români din străinătate radiaţi de pe listele din ţară au sesizat BEJ că nu pot vota

Bistriţa: Zeci de români din străinătate radiaţi de pe listele din ţară au sesizat BEJ că nu pot vota (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud, judecătorul Ilie Ursu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că i-au fost aduse la cunoştinţă situaţiile a 20-30 de români care lucrează în străinătate şi care nu pot vota acasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Au fost mai multe cazuri de cetăţeni români care au solicitat să fie radiaţi din listele permanente din România şi să fie înscrişi pe listele speciale în străinătate. De exemplu, cei care au spus că vor să voteze în Spania s-au radiat de pe listele din România. Unii au venit acasă în perioada aceasta în concediu sau la nuntă sau pentru alte ocazii. Nu au solicitat să fie radiaţi din listele speciale din străinătate şi nu mai pot vota în ţara noastră. Până acum sunt între 20 şi 30 de cazuri. Am avut sesizări şi din comunele Parva, şi din Rebrişoara, şi din alte localităţi. La aceste alegeri nu pot vota în România. Aceste aspecte nu pot fi reglementate decât prin lege pentru viitoarele alegeri", a spus Ilie Ursu.

Preşedintele BEJ a declarat că, deşi preşedinţii secţiilor de votare ştiau ce trebuie să facă, unii au mai sunat la BEJ Bistriţa-Năsăud să întrebe dacă nu există o altă posibilitate pentru ca cetăţenii respectivi, care s-au radiat din listele permanente din România, să voteze totuşi acasă.

"Le-am spus că nu există nicio posibilitate. Probabil că acum două luni nu ştiau că vin acasă. (...) Mi se pare o situaţie nereglementată până la capăt şi nu ştiu ce să zicem. Noi nu suntem puşi să comentăm legile, doar să le aplicăm", a spus Ursu.

Totodată, acesta a adăugat că a avut câteva sesizări telefonice potrivit cărora primarii stau în apropierea sau chiar în sediile primăriilor în care sunt secţii de votare sau s-a reclamat verbal existenţa bannerelor şi a materialelor de propagandă în apropierea secţiilor de votare.

În Bistriţa-Năsăud, la scrutinul pentru Parlamentul European sunt aşteptaţi 262.157 de alegători, care pot vota în 313 secţii din judeţ, printre aceştia numărându-se şi un cetăţean străin care s-a înscris pe liste speciale. Astfel, au fost tipărite 288.373 de buletine de vot.

Totodată, peste 450 de deţinuţi din Penitenciarul Bistriţa au drept de vot, iar instituţia va fi arondată la trei secţii de votare, care vor trimite urne mobile.

Aproximativ 50.000 de cetăţeni români care trăiesc în străinătate au fost radiaţi de pe listele electorale permanente din România, pentru a vota în ţările în care locuiesc, informează Autoritatea Electorală Permanentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici