Blaga: MAI va zbârnâi în organizarea alegerilor

Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că ministerul pe care îl conduce "va zbârnâi" în organizarea alegerilor prezidenţiale şi că toate măsurile dictate, până în prezent, prefecţilor au fost respectate întocmai.

38 afișări
Imaginea articolului Blaga: MAI va zbârnâi în organizarea alegerilor

Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Blaga a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, că procesul electoral va fi foarte bine organizat.

Ministrul a mai spus că, astfel, va fi stopată "demagogia unor politicieni care au zis că acest minister ar putea frauda alegerile", adăugând că "acest minister merită mai mult respect".

El a afirmat că i-a sfătuit pe colegii săi din structurile MAI să demonstreze echidistanţă, să aibă mai puţine întâlniri cu oameni politici în perioada următoare şi să nu se lase "timoraţi" de discursurile acestora.

În ceea ce priveşte organizarea concretă a scrutinului, Blaga a informat că primarii au preluat listele electorale permanente, care vor suferi unele modificări numai dacă preşedintele Traian Băsescu decide să convoace românii la referendum.

Referitor la menţinerea ordinii în ziua votului, în secţiile de votare vor fi instalate camere video pentru evitarea situaţiilor de vot multiplu, iar ministerul a formulat deja un proiect de Hotărâre de Guvern, la socilitarea Biroului Electoral Central, pentru ca operatorii să aibă acces în secţii.

Prefecţii au trecut la organizarea tipăririi buletinelor de vot şi a materialelor ce vor sta la dispoziţia românilor în secţiile de votare, iar primarii au primit şi înregistrat materialele formulate de jurişti.

În ceea ce priveşte managementul integrat al misiunilor de ordine publică, în acest an va exista atât un centru unic al operaţiunilor de comandă, cât şi centre la nivel judeţean. De primul se va ocupa secretarul general al Departamentului de Ordine Publică din minister, iar de cel de-al doilea se vor ocupa prefecţii.

Totodată, Blaga a spus că există o promisiune din partea Ministerului Justiţiei, de a mobiliza procurori de la fiecare parchet, pentru intervenţia rapidă în caz de incidente.

Potrivit datelor preliminarii deţinute de minister, 62.600 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi pentru asigurarea desfăşurării corecte a procesului electoral. Dintre aceştia, 46.100 se vor ocupa de pază, iar 16.500 de menţinerea ordinii publice. Blaga a rugat, totuşi, primarii şi prefecţii să formeze echipe ale poliţiei locale pentru a asigura paza, astfel ca mai multe efective să poată trece în menţinerea ordinii publice.

Mnistrul interimar a mai precizat că există 450.000 de români care nu dispun de carte de identitate, astfel că aceştia sunt îndemnaţi să facă rost de ele.

În plus, dispeceratul 112 va suplimenta operatorii de intervenţie, pentru a prelua sesizări legate de eventuale nereguli electorale, în ziua votului. Verificările în astfel de cazuri vor fi făcute de poliţişti cu competenţe judiciare şi vor fi preluate de echipe de cercetare şi de procurori.

Totodată, vineri va fi lansată campania de informare şi responsabilizare a MAI legată de votul ilegal, fiind prima oară când o instituţie a statului organizează o astfel de campanie.

Astfel, vor fi distribuite 800.000 de pliante şi 100.000 de afişe, iar pe site-ul www.votcorect.mai.gov vor exista informaţii legate de riscurile votului multiplu şi pedepsele pentru infracţiuni electorale. Alegătorii vor putea trimite şi sesizări prin e-mail la minister, iar pe posturile TV şi de radio vor fi difuzate spoturi ale campaniei.

"MAI va zbârnâi, vă spun eu. Este un minister foarte serios, am văzut asta de când am venit aici", a conchis Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici