Blaga: Sunt şanse mari ca Agenţia Naţională Antidrog să redevină agenţie guvernamentală

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, joi, la bilanţul instituţiei pe 2009, că desfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) nu a avut la bază o analiză corect fundamentată, iar şansele ca ANA să redevină agenţie guvernamentală sunt mari.

145 afișări
Imaginea articolului Blaga: Sunt şanse mari ca Agenţia Naţională Antidrog să redevină agenţie guvernamentală

Blaga: Sunt şanse mari ca Agenţia Naţională Antidrog să redevină agenţie guvernamentală (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Blaga a precizat că, în 2009, cantitatea de droguri confiscată a crescut de patru ori faţă de anul 2008.

Anul trecut s-a înregistrat cea mai mare captură de droguri din ultimii 10 ani, respectiv 1,2 tone de cocaină, în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari.

Vasile Blaga a subliniat buna colaborare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, care menţionează, într-un raport de specialitate, că România este un exemplu de bune practici în colaborarea internaţională în lupta antidrog. În acest sens, şeful operaţiunilor Agenţiei de Luptă împotriva Drogurilor (DEA) din SUA a apreciat că cea mai bună colaborare la nivel regional şi chiar internaţional este cu Poliţia Română.

Blaga a mai spus că acţiunile Poliţiei şi ale celorlalte autorităţi competente în ceea ce priveşte "magazinele de vise" au avut rezultate pozitive.

Referitor la lupta antidrog, Blaga a subliniat că trebuie intensificate activităţile de prevenire şi consiliere, inclusiv prin regândirea rolului şi locului celor două structuri specializate - ANA şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

"Desfiinţarea celor două structuri nu a avut la bază o analiză corect fundamentată, cu atât mai mult cu cât au fost irosite foarte multe oportunităţi de finanţare externă", a spus Blaga.

Întrebat care sunt şansele ca ANA să redevină agenţie guvernamentală, Blaga a spus că acestea sunt mari.

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat, joi, la prezentarea bilanţului MAI, că au existat unele greşeli ale autorităţilor pe partea de luptă antidrog, subliniind la acest capitol desfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog.

La sfârşitul lunii ianuarie, cu ocazia prezentării bilanţului Poliţiei Române, Blaga i-a atras atenţia şefului acestei instituţii, Petre Tobă, întrebându-l dacă a fost bine că s-a redus numărul de agenţii şi s-a promovat restructurarea.

"Domnule Tobă, să vedem dacă a fost bine să reducem numărul de agenţii, să restructurăm şi chiar să desfiinţăm Agenţia Naţională Antidrog, fapt care a costat România câteva zeci de milioane de euro", i-a spus atunci Blaga şefului Poliţiei Române.

Agenţia Naţională Antidrog a trecut, din 16 martie 2009, din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor la Inspectoratul General al Poliţiei Române, în urma reorganizării MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici