Blejnar: Am avut date despre vameşi, dar atribuţiile de investigaţie sunt zero, nici azi nu pot demite

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, joi, că a avut informaţii referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilor vamali în trafic de ţigarete încă din vara anului 2010, dar că atribuţiile sale de investigaţie sunt "zero" şi că nici acum nu îi poate demite pe vameşii care se află în arest.

156 afișări
Imaginea articolului Blejnar: Am avut date despre vameşi, dar atribuţiile de investigaţie sunt zero, nici azi nu pot demite

Blejnar: Am avut date despre vameşi, dar atribuţiile de investigaţie sunt zero, nici azi nu pot demite (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Pot să spun că am avut nişte informări referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilor vamali în anumite fapte ilicite: atât în traficul de ţigarete, cât şi pe alte segmente. În vara anului 2010, am declarat că sunt nemulţumit de anumiţi angajaţi că iau şpagă. Dar nu avem capacitatea instituţională de a investiga asemenea fapte de natură infracţională. Nici astăzi, când unii dintre ei sunt în arest, nu pot să îi demit, pot doar să îi suspend din funcţie până la momentul finalizării cercetărilor şi dacă sunt condamnaţi definitiv", a declarat Blejnar, într-un interviu acordat Pro TV.

El a arătat că, din păcate, competenţele sale ca şef ANAF în a investiga infracţiuni ale subordonaţilor sunt "zero", atribuţiile revenind organelor de urmărire penală.

"Din păcate, competenţele mele ca şef de instituţie în a investiga anumite elemente infracţionale ale subordonaţilor sunt zero. Nu am aceste atribuţii, nu am aceste competenţe, acestea revin organelor de urmărire penală", a spus şeful ANAF.

El a adăugat că, anul trecut, a dispus "mobilitatea" pentru 698 de vameşi, dintre care 33 cu funcţii de conducere.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), ministrul Finanţelor şi ministrul Internelor au fost convocaţi, joi, de premierul Emil Boc la sediul Guvernului, pentru o nouă discuţie privind situaţia din vămi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Miercuri seara, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute de premierul Emil Boc cu preşedintele ANAF.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că, în urma discuţiei avute de premierul Emil Boc cu şeful ANAF şi având în vedere că DNA l-a pus pe Radu Traian Mărginean sub învinuire în cazul vămii Halmeu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost demis din funcţie.

Ea a precizat că, până la numirea unui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fi preluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici