Borbely a anunţat Guvernul că vrea să suspende taxa auto de primă vânzare

Ministrul Mediului a anunţat în şedinţa de miercuri a Guvernului că doreşte să propună suspendarea la plată a taxei de primă vânzare a maşinilor vechi, dar discuţia ar putea continua luni, când Executivul intenţionează să se reunească într-o nouă şedinţă, pentru a adopta ordonanţe de urgenţă.

1156 afișări
Imaginea articolului Borbely a anunţat Guvernul că vrea să suspende taxa auto de primă vânzare

Laszlo Borbely (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Ministrul a informat Guvernul că doreşte să pună în discuţie această temă, dar probabil că discuţia va fi continuată şi luni, când Guvernul intenţionează să se reunească într-o nouă şedinţă pentru a adopta mai multe ordonanţe de urgenţă, având în vedere că sesiunea Parlamentului începe miercuri ", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Conform legii, Guvernul nu poate înregistra ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare, aceste acte normative urmând să fie depuse la Parlament odată cu noua sesiune.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus, luni, coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%.

Măsura va fi introdusă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

Borbely a motivat solicitarea prin faptul că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele, înainte de introducerea noii taxe.

Propunerea a fost prezentată în contextul în care una dintre revendicările formulate în timpul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării vizează eliminarea taxei auto.

Taxa de primă vânzare pentru maşinile vechi a fost introdusă la cerinţa Comisiei Europene.

Conform legii, începând cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Noua lege a taxei auto, aprobată de Guvern în luna septembrie, adoptată de Senat în octombrie şi de Camera Deputaţilor la jumătatea lunii decembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie şi aplicată începând cu 13 ianuarie 2012.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici