Borbely: Acuzaţiile privind fundaţia la care sunt preşedinte - o dezinformare, un balon direcţionat

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat joi că acuzaţiile la adresa sa în legătură cu fundaţia culturală la care este preşedinte reprezintă "o dezinformare, un balon direcţionat", arătând că fundaţia îşi desfăşoară activitatea conform prevederilor legale.

82 afișări
Imaginea articolului Borbely: Acuzaţiile privind fundaţia la care sunt preşedinte - o dezinformare, un balon direcţionat

Laszlo Borbely (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)

"Este vorba de o dezinformare, de un balon care a fost evident direcţionat, nu întâmplător fără a aştepta răspunsul de la noi, iar după-amiază a venit această întrebare la mine şi deja titlul era scris", a afirmat Borbely.

El a adăugat că această fundaţie nu este a sa, ci el îndeplineşte funcţia neremunerată de preşedinte şi că a trecut-o în declaraţia de interese.

"E o fundaţie culturală care există din 1991, e o fundaţie culturală al cărui preşedinte sunt, nu este fundaţia mea, e neremunerată această funcţie, apare în declaraţia mea de interese şi, conform prevederilor legale, nu numai de ieri, ci de 15 ani, organizăm anual un seminar pe relaţii interetnice pe diferite teme şi e o fundaţie culturală cvasicunoscută în Târgu Mureş şi care îşi desfăşoară activitatea - slavă, Domnului - în condiţii legale", a adăugat ministrul Mediului.

Întrebat în legătură cu fondurile pe care fundaţia le primeşte de la Departamentul de Relaţii Interetnice, Laszlo Borbely a spus: "Fundaţia primeşte aceste fonduri şi de la DRI şi din alte fonduri care sunt la dispoziţia oricărei fundaţii culturale".

Fundaţia Culturală "Dr. Bernady Gyorgy", condusă de ministrul Laszlo Borbely, a luat, în ultimii cinci ani, finanţări nerambursabile de la stat, scrie ziarul "Ring".

Conform sursei citate, în acest an, fundaţia a obţinut de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) finanţări nerambursabile de aproximativ 5.500 de euro.

DRI, aflat în subordinea primului-ministru şi finanţat din bugetul Secretariatului General al Gu vernului, a încheiat şi în 2010 un contract de finanţare nerambursabilă pentru proiectul "Autonomia culturală pentru minorităţi, o rezolvare?", al Fundaţiei "Dr. Bernady Gyorgy". Valoarea contractului s-a ridicat la aproximativ 8.600 de euro. În plus, ONG-ul a primit, de la buget, alţi aproximativ 8.100 de euro în 2009, notează ziarul.

Potrivit acestei surse, în 2006, două proiecte ale ONG-ului lui Borbely au primit finanţare de la DRI, însă sumele nu au fost făcute publice pe site-ul instituţiei. Un an mai târziu, fundaţia a semnat un contract de finanţare nerambursabilă de aproximativ 14.000 de euro. În 2008, DRI a sprijinit financiar de două ori fundaţia ministrului Borbely - un contract i-a adus aproximativ 2.400 de euro, în timp ce valoarea celuilalt nu se cunoaşte.

Aceste contracte nu figurează în declaraţiile de interese ale ministrului, mai scrie ziarul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici