Botiş: Nu voi susţine acordarea de ajutoare sociale pentru cei care au capacitate de muncă

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu va susţine acordarea de ajutoare sociale pentru cei care au capacitate de muncă şi şansa de a ocupa un loc de muncă.

54 afișări
Imaginea articolului Botiş: Nu voi susţine acordarea de ajutoare sociale pentru cei care au capacitate de muncă

Botiş: Nu voi susţine acordarea de ajutoare sociale pentru cei care au capacitate de muncă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Ministerul Muncii, anul acesta, oferă legi bune. Avem un pachet de legi pe zona socială care, din punctul meu de vedere, este extrem de pozitiv, care promovează calitatea serviciilor pe care le oferim şi targhetează tipurile de ajutoare pe care le acordăm. Ne ducem spre cei care au într-adevăr nevoie de ele. Dacă reuşim să facem această reformă, vom avea servicii de calitate şi servicii oferite celor care sunt în situaţii de excluziune socială şi care vor fi principalii beneficiari. Nu voi susţine ajutoare sociale pentru cei care au capacitate de muncă şi şansa de a ocupa un loc de muncă", a declarat ministrul Muncii.

Acesta a adăugat că informaţia potrivit căreia nu ar exista locuri de muncă nu este adevărată.

"Se aruncă în discuţii faptul că nu sunt locuri de muncă. Uitaţi-vă la oferta ANOFM. În perioadele bune, avem 10.000-11.000 de locuri de muncă, iar în perioadele de iarnă avem 5000-6000 de locuri de muncă. Această variaţie arată că avem locuri de muncă. Uitaţi-vă în zona industriei şi la creşterea exporturilor şi mai e creşterea veniturilor din contribuţii sociale care poate fi reflectată ori prin creşterea volumului salarial, ori a număruliui de salariaţi. Atât timp cât piaţa poate oferi locuri de muncă şi acestea sunt eligibile pentru cei din şomaj, eu cred că este o piaţă deschisă pentru cei interesaţi să muncească", a spus Botiş.

Ministrul a afirmat că oferta locurilor de muncă este variabilă.

"Locurile de muncă oferite au o anumită curbă. În perioada iernii sunt mai puţine locuri de muncă, dar aş vrea să avem puţină răbdare şi să aşteptăm lunile februarie-martie, locurile de muncă vor creşte", a spus el.

În opinia acestuia, atât timp cât există alte locuri de muncă vacante în alte judeţe acestea trebuie accesate.

"Dacă ai o anumită competenţă, o meserie şi cu ea poţi să te duci să munceşti în judeţul vecin, eu cred că poţi să te duci să munceşti", a spus Botiş.

El a recunoscut că sunt câteva judeţe, Vaslui, Teleorman, Mehedinţi, în care rata şomajului este de peste 10%, iar singura soluţie acolo ar fi crearea mobilităţii profesionale, subliniind că Legea 76 oferă facilităţi celor care se angajează la o distanţă de peste 50 de kilometri de domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici