Bucureştiul se alătură campaniei mondiale "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe împotriva pedepsei cu moartea"

Bucureştiul s-a alăturat campaniei mondiale a comunităţii Sant'Egidio "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe împotriva pedepsei cu moartea" şi a semnat Apelul pentru suspendarea mondială a pedepsei capitale.

30 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul se alătură campaniei mondiale "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe împotriva pedepsei cu moartea"

Bucureştiul se alătură campaniei mondiale "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe împotriva pedepsei cu moartea" (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, au participat, luni seară, la ceremonia de comemorare a 224 de ani de la prima abolire din istorie a pedepsei cu moartea, care a avut loc în zona fântânii de la Universitate, în faţa Universităţii de Arhitectură "Ion Mincu".

Cu aceasta ocazie, Sorin Oprescu şi Mario Cospito au anunţat public adeziunea Bucureştiului la Campania Mondială a comunităţii Sant'Egidio "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe împotriva pedepsei cu moartea", aderarea fiind decisă prin Hotărârea CGMB din 10 mai 2010.

"În această seară, prin susţinerea Campaniei «Oraşe pentru Viaţă-Oraşe împotriva pedepsei cu moartea», Bucureştiul devine pe deplin o capitală europeană. Căci nu există justiţie fără viaţă! (...) Astăzi, o spun cu mândrie, Bucureştiul este unul dintre aceste oraşe: Bucureştiul este un oraş pentru viaţa ce se uneşte marelui cor care spune în întreaga lume: «Nu pedepsei cu moartea!»", a declarat primarul general.

Ambasadorul Italiei la Bucureşti a salutat demersul primarului general de a alătura Bucureştiul campaniei "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe împotriva pedepsei cu moartea".

"Constituţia Italiei, prin articolul 27, stabileşte că pedeapsa cu moartea nu este permisă şi, pe această bază, ţara noastră şi-a construit identitatea naţională. Sunt bucuros că şi Bucureştiul, graţie primarului general Sorin Oprescu, s-a alăturat altor capitale care susţin campania", a spus Mario Cospito.

Cu această ocazie, Universitatea de Arhitectură a fost iluminată simbolic. Pe 30 noiembrie, oraşele păcii din 83 de ţări iluminează un monument simbol pentru a-şi declara adeziunea la iniţiativa împotriva pedepsei capitale.

Totodată, luni seară Bucureştiul a devenit semnatar al Apelului pentru suspendarea mondială a pedepsei capitale.

Astfel, bucureştenii au fost invitaţi să se alăture milioanelor de oameni din întreaga lume care au semnat până acum Apelul şi au decis astfel să spună "Nu pedepsei cu moartea!".

Acţiunea "Oraşe pentru Viaţă, Oraşe împotriva Pedepsei cu Moartea" a fost iniţiată de Comunitatea Sant'Egidio şi este susţinută de principalele asociaţii internaţionale pentru drepturile omului, unite în Coaliţia Internaţională Împotriva Pedepsei cu Moartea, printre care Amnesty International, Ensemble contre la Peine de Mort, International Penal Reform, FIACAT, a precizat Primăria Capitalei.

În România, au fost strânse câteva mii de semnături împotriva pedepsei cu moartea, începând cu 1998, care s-au adăugat celor peste cinci milioane şi jumătate, câte au fost strânse până la această oră în toată lumea.

În prezent, pedeapsa capitală este abolită sau scoasă din aplicare în 141 de state. În 56 de state şi teritorii încă se mai foloseşte pedeapsa cu moartea, dar numărul execuţiilor scade de la an la an. În România, pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1990, în urma căderii regimului Ceauşescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici