Buşoi, de acord cu o taxă clawback diferită pentru medicamentele generice

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat că ar trebui să existe o departajare între taxa de clawback pentru medicamentele originale şi pentru cele generice, odată cu introducerea noii liste de medicamente compensate.

134 afișări
Imaginea articolului Buşoi, de acord cu o taxă clawback diferită pentru medicamentele generice

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi (Imagine: Sebastian Tătaru/Mediafax Foto)

"Împărtăşesc opinia domnului ministru al Sănătăţii şi a multor actori de pe piaţă, că ar fi corect, odată ce consumul va creşte substanţial, din introducerea pe lista de medicamente compensate şi gratuite a numărului mai important de molecule, o parte dintre ele fiind medicamente originale, să nu poarte povara acestui clawback şi acestei actualizări, fără să aibă neapărat un beneficiu direct în acest domeniu, şi cei din industria de medicamente generice", a spus Cristian Buşoi, la Forumul Internaţional de Sănătate organizat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Preşedintele CNAS a precizat că, din punctul său de vedere, pare în regulă ideea unei taxe clawback diferite pentru medicamentele originale şi cele generice, rămânând de văzut cum se poate pune în practică.

Buşoi a adăugat că, la nivelul Ministerului Sănătăţii, există un grup de lucru privind taxa clawback, la întrunirile căruia participă şi un reprezentant al CNAS, dar deocamdată nu s-a ajuns la o concluzie.

Preşedintele CNAS este de părere că anul viitor, dacă nu şi în 2015, ar trebui să fie menţinută taxa clawback în România, neexistând altă soluţie bugetară.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, la Forumul Internaţional de Sănătate, că unul din obiectivele urmărite prin parteneriatul semnat de Ministerul Sănătăţii şi APMGR este revizuirea modului de calculare a taxei clawback, apreciind drept "o mare problemă" faptul că medicamentele generice, a căror pondere a scăzut din 2006 până în prezent, sunt taxate la fel ca celelalte, a căror pondere creşte.

Ministrul a mai spus că această situaţie "absurdă" trebuie corectată "într-un termen foarte scurt", şi anume până la sfârşitul anului.

Eugen Nicolăescu declara, pe 20 iunie, la conferinţa "Cei mai mari jucători în economie", organizată de Ziarul Financiar, că ministerul va modifica legislaţia privind taxa clawback, astfel încât aceasta să se aplice diferenţiat pentru medicamentele generice şi cele originale.

Noua listă a medicamentelor compensate trebuie adoptată până la 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operaţională la începutul anului viitor, anunţa, în 31 iulie, ministrul Eugen Nicolăescu, după ce anterior a dat ca posibile termene de intrare în vigoare 1 iulie şi 1 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici