Video Buzău: Urs blocat de două zile într-un copac. Autorităţi: Poate fi foarte agresiv - VIDEO

Un urs a fost captiv într-un cireş la marginea unui sat buzoian, după ce s-a prins într-un laţ pus de braconieri, animalul fiind blocat acolo de două zile, iar reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu îşi explică de ce nu s-a intervenit până acum pentru salvarea animalului, care este rănit. Vânătorii şi veterinarii care au mers, miercuri, în satul buzoian Terca au constatat că animalul dispăruse, iar pe trunchiul copacului erau urme de sânge, autorităţile avertizând că animalul, care este rănit, poate fi extrem de agresiv.

900 afișări

Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău, Ionuţ Apostu, la sosirea echipajelor de salvare s-a constatat că animalul nu se mai afla pe trunchiul copacului, acolo unde a stat, cel mai probabil, de luni noapte.

Autorităţile nu ştiu deocamdată dacă ursul, care are în jur de 200 de kilograme, s-a salvat singur sau a fost eliberat de către oameni din zonă.

Pădurarii susţin că, cel mai probabil, laţul în care a fost prins ursul s-a slăbit, animalul zbătându-se în tot acest timp pentru a scăpa. Lângă copacul în care ursul rămăsese blocat poliţiştii au găsit două laţuri intacte.

Pădurarii şi medicii veterinari, care au găsit pe trunchiul copacului urme de sânge, spun că ursul este rănit şi avertizează că acesta ar putea fi extrem de agresiv.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău a mai spus că pădurarii vor monitoriza o perioada zona în care ursul a rămas captiv. 

La rândul său, directorul Agenţei Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Buzău Gheorghe Cighir, a susţinut că Agenţia pentru Protecţia Mediului este responsabilă de "soarta animalelor", iar misiunea de salvare a ursului ar fi fost tergiversată din cauză că la ora la care s-a aflat despre incident, marţi, angajaţii de la Direcţia Sanitar Veterinară care ar fi trebuit să se ocupe de tranchilizarea ursului nu mai erau la serviciu.

"De ieri se ştie, dar nu s-a putut pentru că ieri când am aflat nu mai lucra nimeni la Direcţia Sanitar Veterinară, cei care trebuie să-i facă anestezie. Noi depindeam de ei, plus că problema este a Agenţiei de Mediu. Ei se ocupă de soarta animalelor care au interzis la vânătoare. Noi avem cota de recoltă", a declarat, miercuri, directorul AJVPS Buzău.

Pe de altă parte, poliţiştii continuă cercetările şi audierile localnicilor pentru a-i descoperi pe cei care au instalat laţurile lângă cireşul în care a rămas blocat ursul.

Potrivit agentului principal Anca Bratosin de la Poliţia Buzău, au fost audiaţi mai mulţi localnici, între care şi ciobani care au stâne în zonă, însă nu au fost trase concluzii. 

Un urs a rămas captiv într-un cireş în noaptea de luni spre marţi, într-o zonă nelocuită din satul Terca din comuna Lopătari, după ce s-a prins într-un laţ care ar fi fost pus în zonă de către braconieri.

Un cioban care are o stână în apropiere a descoperit animalul şi l-a anunţat pe paznicul de vânătoare din zonă, fără însă ca în cursul zilei de marţi să se intervină pentru salvarea ursului.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Buzău, Ionuţ Apostu, declara că reprezentanţii APM au mers marţi la faţa locului şi au constatat situaţia, însă nu au intervenit pentru că nu era "treaba" lor.

"Noi ne am autosesizat marţi seară pentru că este specie protejată. Am mers la faţa locului, am constatat despre ce este vorba, însă nu este treaba noastră să intervenim. Am anunţat AJVPS, care miercuri a format o echipa mixtă, iar vânători şi medici veterinari vor merge acolo", declara, miercuri dimineaţă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău.

Sub greutatea ursului, care are aproximativ 200 de kilograme, cireşul s-a rupt, rămânând doar trunchiul copacului, în vârful căruia s-a zbătut animalul, provocându-şi răni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici