Cabinetul Grindeanu se REUNEŞTE la Palatul Victoria pe tema absorbţiei fondurilor UE. O rată slabă poate conduce la depăşirea ţintei de deficit

Primul ministru, Sorin Grindeanu, se întâlneşte marţi cu miniştrii pe tema fondurilor europene. Miza este una importantă deoarece o slabă absorbţie a banilor comunitari poate conduce la depăşirea ţintei de deficit.

729 afișări
Imaginea articolului Cabinetul Grindeanu se REUNEŞTE la Palatul Victoria pe tema absorbţiei fondurilor UE. O rată slabă poate conduce la depăşirea ţintei de deficit

Cabinetul Grindeanu se reuneşte la Palatul Victoria pe tema absorbţiei fondurilor UE

Până în prezent, conform informaţiilor furnizate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, rata de absorbţie efectivă a fondurilor europene alocate României (rambursări de la Comisia Europeană)este de 79,23%. Adică din cele peste 18,78 de miliarde de euro, cât au fost alocate ţării noastre prin intermediul instrumentelor structurale (fonduri structurale şi de coeziune) pentru cadru financiar 2007-2014, au intrat în România aproximativ 14,88 de miliarde de euro.

În ceea ce priveşte actualul cadru financiar 2014-2020, nu există o statistică prezentată de ministerul de resort. Însă, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a declarat că: „Am început anul 2017 foarte activ. Încă din primele zile, am stabilit ce avem de făcut ca să recuperăm întârzierile legate de fondurile europene. Tot ceea ce nu s-a făcut anul trecut încercăm sa facem noi în câteva luni, astfel încât la finalul anului să avem sume de rambursat de la Comisia Europeană de 5,2 miliarde de euro. În acest sens, ne-am propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităţilor de management să fie definitivat. Reorganizarea Ministerului s-a realizat cu scopul accelerării absorbţiei fondurilor europene. Astfel, am inclus în fişele de post pentru personalul alocat autorităţilor de management criterii de performanţă. Fiecare angajat cu atribuţii în domeniu are, şi este o premieră, obiective şi termene clare de respectat. În felul acesta, reuşim să motivăm şi să responsabilizăm întregul aparat si să ne respectăm angajamentele luate”.

Reamintim că, Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe şi fost ministru al Fondurilor Europene a declarat, pentru MEDIAFAX, că România nu are acreditată nici o Autoritate de Management şi riscă să nu primească nici un ban de la Comisia Europeană, acest lucru putând conduce la creşterea deficitul la peste 4%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici