Câine care detectează mirosul cadaveric de sub apă, cel de sânge şi lichid seminal, dresat la Sibiu

Un câine ciobănesc german care poate detecta mirosul cadaveric de sub apă, dar şi cel de sânge sau de lichid seminal, fără a mai fi necesară astfel folosirea unor substanţe care să altereze probele, este dresat la Centrul Chinologic de la Sibiu, fiind singurul astfel de câine din România.

396 afișări
Imaginea articolului Câine care detectează mirosul cadaveric de sub apă, cel de sânge şi lichid seminal, dresat la Sibiu

Câine care detectează mirosul cadaveric de sub apă, cel de sânge şi lichid seminal, dresat la Sibiu (Imagine Arhiva: Remus Badea/Mediafax Foto)

Potrivit şefului Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, comisarul şef Crişan Mucenic Lăzureanu, este pentru prima dată când România are un astfel de câine, care poate detecta mirosul de cadavru de sub apă, dar şi cel al sângelui şi al lichidului seminal fără alte substanţe care ar interveni pe o probă criminalistică.

"Avem un câine ciobănesc german, care se numeşte Nom, este condus şi pregătit de colegul nostru Alin Pascu. Este primul câine care a fost dresat pentru această categorie de serviciu din România şi el se află la Centrul Chinologic de la Sibiu. Este un câine tânăr, un câine de perspectivă şi credem că mulţi ani de aici înainte el ne va folosi pentru acest tip de căutare. Câinele are dublă specializare, el putând să identifice mirosul substanţelor biologice. Este vorba de sânge şi de lichid seminal. Practic, câinele, într-o încăpere, poate să discrimineze o pată de lichid semninal care există acolo. Este foarte important pentru criminalistică. Este vorba de diseminarea mai multor urme de care nu poţi să îţi dai seama, fără o analiză prealabilă, de ce natură sunt. Însă câinele simţind mirosul ne indică nouă, criminaliştilor, de unde să ridicăm respectiva urmă care va fi analizată în laborator. Şi aici este unic", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, comisarul şef Crişan Mucenic Lăzureanu.

Potrivit sursei citate, în mod normal, identificarea urmelor de sânge se făcea cu luminol, o substanţă care punea, sub efectul razelor ultraviolete, în evidenţă sângele spălat sau şters, însă această substanţă are efecte adverse asupra probei, pe când în cazul câinelui acest lucru nu se întâmplă.

"Luminolul avea efecte adverse asupra componenţei biologice a sângelui respectiv şi nu mai puteai să faci probele necesare de ADN sau alte probe suplimentare. Câinele nu intervine invaziv asupra substanţei biologice. Ea rămâne intactă, el doar o miroase şi se poate preleva substanţa biologică în întregul ei şi poate oferi toată gama de analize medicale începând de la serologie judiciară, ADN şi aşa mai departe", a precizat Lăzureanu.

Potrivit aceleiaşi surse, câinele Nom a fost specializat în Germania, urmând un curs foarte dificil, pe care l-a absolvit cu brio. Acolo, el a fost antrenat să simtă mirosul cadaveric de sub apă, fiind învăţat să stea într-o barcă, în timpul unor căutări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici