Cât de des mergi la picnic? Cum se distrează românii la "iarbă verde" şi ce îi nemulţumeşte

Aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin 10 ori în ultimul an, aceasta fiind una din principalele modalităţi de petrecere a timpului liber, alături de ieşirile în parc, la concerte, spectacole şi piese de teatru, arată un studiu Daedalus Millward Brown.

764 afișări
Imaginea articolului Cât de des mergi la picnic? Cum se distrează românii la "iarbă verde" şi ce îi nemulţumeşte

Cât de des mergi la picnic? Cum se distrează românii la "iarbă verde" şi ce îi nemulţumeşte (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Ieşirea la picnic este o activitate realizată mai frecvent de cei tineri (18-44 ani) şi de către bărbaţi, potrivit aceleiaşi cercetări.

Cei mai mulţi dintre românii de la oraş înţeleg prin picnic activitatea de a face grătar, de a asculta muzică şi de a juca diverse jocuri (cărţi, remi, şah, fotbal, volei, badminton), toate acestea fiind indicate de majoritatea respondenţilor.

Mult mai puţini sunt cei care spun că au mers la picnic pentru pescuit, pentru a citi sau pentru a face drumeţii.

Principalele aspecte de care sunt deranjaţi cei care merg la picnic sunt legate de existenţa gunoaielor (menţionată de 97,3%), de lipsa dotărilor (89,6%), a spaţiilor special amenajate (68,5%) şi a parcărilor (63%), potrivit studiului.

Un alt motiv de nemulţumire este gălăgia, reclamată în special de cei de peste 45 de ani, în timp ce persoanele de sex feminin sunt mai degrabă deranjate de aglomeraţie.

Totodată, peste 34% dintre românii se declară deranjaţi de fum, în ciuda faptului că majoritatea celor care merg la picnic spun că această activitate înseamnă, în primul rând, să faci grătar.

La capitolul soluţiilor pentru un picnic curat, cei mai mulţi respondenţi au indicat dotarea spaţiilor cu coşuri de gunoi şi toalete, salubrizarea regulată a zonelor şi implicarea autorităţilor locale în administrarea acestora.

Altfel, despre Legea picnicului au auzit aproape 40% dintre românii din mediul urban, în special cei de peste 45 de ani, arată acelaşi studiu.

În privinţa efectelor pozitive ale acestui act normativ, cei mai mulţi respondenţi au menţionat păstrarea curăţeniei şi reducerea poluării, iar principala nemulţumire legată de Legea picnicului este faptul că aceasta impune anumite locuri şi limitează opţiunile.

Studiul a fost realizat în perioada 1-30 martie 2012, pe un eşantion de 1.000 de respondenţi din mediul urban.

Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic a intrat în vigoare în 30 martie.

Actul normativ reglementează activităţile de picnic desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, având ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici