Cazanciuc: Aş judeca faptele şi deciziile premierului. Anumite declaraţii puteau fi nuanţate

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, în contextul raportului Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile lui Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase, că ar trebui analizate faptele şi deciziile premierului, el adăugând că anumite afirmaţii "puteau fi cel puţin nuanţate".

301 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Aş judeca faptele şi deciziile premierului. Anumite declaraţii puteau fi nuanţate

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Adel al-Haddad/Mediafax Foto)

"Eu aş judeca faptele şi deciziile premierului, care arată un sprijin necondiţionat pentru independenţa sistemului. Sunt anumite declaraţii care puteau fi cel puţin nuanţate", a declarat Cazanciuc, întrebat fiind dacă este de părere că independenţa justiţiei este afectată de afirmaţia premierului Victor Ponta potrivit căreia Adrian Năstase este un condamnat politic.

În acelaşi context, ministrul Justiţiei a spus că nu crede că "simple declaraţii, chiar dacă trebuiau nuanţate, pot afecta independenţa" justiţiei.

"Ceea ce am arătat pleacă de la premisa că anumite declaraţii ale oamenilor politici din ultimul timp puteau să fie cel puţin nuanţate. Discutând de independenţă nu cred că simple declaraţii, chiar dacă trebuiau nuanţate, pot afecta independenţa şi m-aş referi la perioada de la preluarea mandatului, când cred că deciziile Guvernului, până în momentul de faţă, au arătat în mod constant sprijin pentru independenţa justiţiei, fie că vorbim de acte normative elaborate, fie că vorbim de suport financiar pentru buna funcţionare a sistemului", a explicat Robert Cazanciuc.

Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.

În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arăta că declaraţiile premierului au caracter politic, "iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică".

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, că în urma sesizării primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza dacă au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaraţiile făcute de premier în 6 ianuarie. În cadrul acestor verificări vor fi avute în vedere şi declaraţiile premierului Victor Ponta privind sesizările trimise de Guvern la DNA.

Tamara Manea preciza că verificările nu vizează modul în care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Năstase.

Inspecţia Judiciară a analizat şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern privind acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există răspuns de la Parchet.

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

"Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a reclamat în mai multe rânduri faptul că plângerie penale înaintate de către Guvern nu au primit un răspuns.

Guvernul arăta, la începutul lunii octombrie 2013, că inspectorii Corpului de control al prim-ministrului şi cei ai unor ministere au înaintat, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plângeri penale sau sesizări, în principal la DNA şi Parchet, pentru nereguli comise anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici