Cazul doctoriţelor trimise în judecată pentru decesul unei paciente: Copilul femeii a supravieţuit, însă cu afecţiuni grave

Copilul scos din uterul femeii care, în 2007, a murit la Maternitatea Giuleşti dintr-o eroare medicală, a supravieţuit, însă a fost diagnosticat cu afecţiuni grave, pentru care, spun anchetatorii, "necesită un program complex de recuperare", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii PICCJ.

224 afișări
Imaginea articolului Cazul doctoriţelor trimise în judecată pentru decesul unei paciente: Copilul femeii a supravieţuit, însă cu afecţiuni grave

Cazul doctoriţelor trimise în judecată pentru decesul unei paciente: Copilul femeii a supravieţuit, însă cu afecţiuni grave (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii parchetului general care au hotărât trimiterea în judecată, pentru ucidere din culpă, a medicilor Ana-Maria Cezara Bucur şi Monica Dumitraşcu, copilul scos din uterul femeii care ar fi murit din vina celor două cadre medicale a supravieţuit, cu toate că a venit pe lume după doar 26 de săptămâni.

"Copilul născut la 11.10.2007 a supraveţuit, iar medicul legist a constatat că acesta prezintă diagnosticul paralizie celebrală infantilă, tetrapareză spastică predominant tren inferior prin factori intra şi post natali şi prematuritate, retard neuropsihomotor, pentru care necesită un program complex de recuperare, structurat pe mai multe categorii", au menţionat procurorii.

Fătul a fost scos prin operaţie de cezariană după ce pacienta, care era internată din cauza unor probleme grave cu sarcina, a început să sângereze abundent.

Copilul a fost scos de urgenţă, în condiţiile în care examenul ecografic a ridicat suspiciunea unui "hematom retroplacentar", motiv pentru care învinuita Bucur Ana-Maria Cezara a decis terminarea naşterii prin operaţie de cezariană în interesul mamei şi al copilului, se mai arată în rechizitoriu.

După operaţie, fătul a supravieţuit, însă mama acestuia a decedat din cauza unei erori medicale, spun procurorii.

Conform rechizitoriului, în 11 octombrie 2007, inculpata Ana-Maria Cezara Bucur, în calitate de medic primar de obstetrică ginecologie, "a efectuat o manoperă chirurgicală defectuoasă asupra victimei I. N. (40 de ani), în cursul unei operaţii de cezariană, constând în faptul că nu a suturat un vas de sânge de calibru important ce a avut drept consecinţă o hemoragie internă, împrejurare ce a condus la decesul victimei".

Totodată, arată sursa citată, Monica Dumitraşcu, medic specialist ATI în cadrul aceluiaşi spital, fiind de gardă la data când i s-a efectuat victimei operaţia cezariană, nu a asigurat urmărirea postoperatorie a acesteia, care era internată în salonul ATI, aflat în directa supraveghere a inculpatei, astfel că hemoragia internă nu a fost detectată, fapt pentru care nici nu s-a intervenit pentru salvarea pacientei, care a sângerat până a decedat.

Raportul medico-legal de necropsie întocmit în cauză a concluzionat că "între complicaţia hemoragică survenită postoperator, nediagnosticată şi netratată în timp util şi cauza medicală a decesului există legătură directă de cauzalitate".

Prin rezoluţia din 5 noiembrie 2008 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus preluarea cauzei de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere complexitatea cauzei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 6 din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici