Cazul medicilor acuzaţi de corupţie: Neurochirurgul care îi evalua pe copiii cu dizabilităţi din Bacău a fost reţinut

Medicul de neurochirurgie infantilă Elena Munteanu care se ocupa de evaluarea copiilor cu dizabilităţi din Bacău şi care a fost vizat de percheziţiile care au avut loc cu o zi în urmă a fost reţinut după ce ar fi condiţionat eliberarea de documente medicale de primirea unor sume de bani sau produse.

640 afișări
Imaginea articolului Cazul medicilor acuzaţi de corupţie: Neurochirurgul care îi evalua pe copiii cu dizabilităţi din Bacău a fost reţinut

Cazul medicilor acuzaţi de corupţie: Neurochirurgul care îi evalua pe copiii cu dizabilităţi din Bacău a fost reţinut (Imagine: Shutterstock)

Medicul Elena Munteanu a fost reţinut de către procurori sub acuzaţiile de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, iar celălalt medic vizat în acest caz, Costel Sălbaticu, a primit interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului Tribunalului Bacău, medicul specialist în neurologie şi psihiatrie pediatrică Elena Munteanu, în calitate de membru al Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău, condiţiona eliberarea documentelor medicale de primirea unor sume de bani sau bunuri.

Conform anchetatorilor, banii şi produsele alimentare erau pretinse de către medic atât pentru cazurile reale, care necesitau revizuiri anuale în vederea menţinerii gradului de handicap, cât şi pentru a influenţa ceilalţi membri ai comisiei de evaluare din care făcea parte.

Acest caz se află în atenţia anchetatorilor încă din luna iulie, când a şi fost deschis dosar penal în baza unor informaţii şi date primite de procurori.

"În baza probatoriului de care dispunem, s-a început urmărirea penală împotriva medicilor Elena Munteanu şi Costel Sălbaticu, ultimul în calitate de preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Bacău, cât şi faţă de patru aparţinători ai persoanelor cu handicap evaluate. Faţă de Elena Munteanu, care a refuzat orice fel de colaborare în perioada derulării anchetei, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a se merge în instanţă cu propunerea de arestare preventivă. În ceea ce-l priveşte pe mediul Costel Săbaticu, acesta are interdicţia de a părăsi ţara", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă.

Procurorii băcăuani, sprijiniţi de poliţişti şi lucrători ai structurilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie din mai multe judeţe ale Moldovei, au descins, luni, la locuinţele şi cabinetele celor doi medici, precum şi la locuinţele unor rude ale acestora. În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat înscrisuri şi mai mulţi saci cu medicamente, precum şi peste 200.000 de lei şi 13.000 de euro.

Astfel, la locuinţa mamei Elenei Munteanu au fost găsiţi 140.000 de lei, în timp ce în seiful din casa aceluiaşi medic s-au descoperit 35.000 de lei şi 10.200 de euro, precum şi numeroase certificate de trezorerie şi carduri bancare, atât pe numele femeii, cât şi al mamei acesteia. Totodată, procurorii au confiscat de la locuinţa medicului Costel Sălbaticu suma de 28.000 de lei, 3.000 de euro şi 100 de lire sterline.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici