Cazul poliţiştilor care au bătut un investigator sub acoperire: Fostul prefect de Constanţa era să strice ancheta DNA

Fostul prefect de Constanţa, Claudiu Palaz, a intrat accidental pe firul anchetei DNA în cazul celor trei ofiţeri de la BCCO Constanţa, după ce a obţinut, de la denunţătorul din dosar, detalii pe care le-a furnizat mai departe şefului celor vizaţi de cercetări, dar şi altor persoane.

2284 afișări
Imaginea articolului Cazul poliţiştilor care au bătut un investigator sub acoperire: Fostul prefect de Constanţa era să strice ancheta DNA

Cazul poliţiştilor care au bătut un investigator sub acoperire: Fostul prefect de Constanţa era să strice ancheta DNA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, miercuri, pe cei trei poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa care au dezbrăcat un investigator sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă şi l-au ameninţat cu arma, într-un dosar de corupţie în care sunt acuzaţi că au anunţat reprezentantul unui magazin de etnobotanice despre controalele colegilor lor.

În rechizitoriul prin care ofiţerii au fost deferiţi justiţiei, procurorii DNA prezintă şi situaţia fostului prefect de Constanţa Claudiu Iorga Palaz. Acesta, dintr-o curiozitate personală, a intrat întâmplător pe firul anchetei şi a divulgat, fără intenţie, date ce ar fi putut afecta cercetările faţă de cei trei poliţişti suspectaţi de corupţie, susţin anchetatorii.

În esenţă, ofiţerii de la Crimă Organizată sunt acuzaţi că au furnizat informaţii prin care l-ar fi prevenit pe denunţătorul din acest caz cu privire la o serie de controale ce urmau să fie făcute la magazinul de produse etnobotanice al său de către alţi ofiţeri ai BCCO.

Astfel, se arată în rechizitoriu, după câteva tentative eşuate de verificare a magazinului, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2011, la magazinul aparţinând societăţii Onasis-Maria Constanţa a avut loc, sub directa coordonare şi în prezenţa prefectului de atunci al judeţului Constanţa (Claudiu Iorga Palaz), un control la care, potrivit declaraţiei acestuia din urmă, au participat atât lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cât şi reprezentanţi ai unor instituţii deconcentrate din judeţ.

Cu acest prilej, notează procurorii DNA, pentru că membrii echipei mixte de control au constatat mai multe nereguli în legătură cu activitatea societăţii verificate, martorul Claudiu Iorga Palaz i-a pus în vedere administratorului magazinului, potrivit propriei depoziţii, să-l închidă, solicitare căreia denunţătorul i-a dat curs pe moment.

După finalizarea acţiunii de control, arată DNA, respectiv în jurul orei 3:00, revenind în mod intempestiv la punctul de lucru al firmei administrate de către Onasis Memet, prefectul a constatat că acesta nu se conformase solicitării sale verbale, magazinul fiind în continuare deschis.

"În această situaţie, numitul Claudiu Iorga Palaz i-a solicitat explicaţii denunţătorului cu privire la conduita sa, ocazie cu care numitul Onasis Memet i-a adus la cunoştinţă prefectului faptul că are o «misiune de îndeplinit», care impune continuarea funcţionării respectivului «magazin de vise». În susţinerea acestei afirmaţii, denunţătorul i-a arătat interlocutorului său că are instalată asupra sa tehnică de înregistrare audio", se mai arată în documentul citat.

Fiind nedumerit şi neîncrezător cu privire la realitatea susţinerilor denunţătorului şi la natura "misiunii" invocate de către acesta, prefectul Constanţei a trecut la investigaţii personale privind cele spuse de denunţătorul DNA, solicitând relaţii verbale reprezentanţilor mai multor instituţii publice, printre care şi şefului ierarhic al celor trei ofiţeri vizaţi de DNA, Cristian Victor Lipan.

"Astfel, în cuprinsul declaraţiei formulate în cursul urmăririi penale, martorul Cristian Victor Lipan a arătat că, într-adevăr, la o dată pe care nu o poate preciza cu exactitate, în timp ce se afla la sediul Prefecturii, după finalizarea uneia dintre acţiunile de control, a purtat cu prefectul judeţului Constanţa o discuţie în cursul căreia acesta din urmă i-a relatat parţial incidentul cu administratorul uneia dintre societăţile controlate în noaptea respectivă, manifestându-şi indignarea în legătură cu atitudinea acestuia şi exprimându-şi suspiciunea cu privire la onestitatea lucrătorilor de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, pe care îi suspecta de încălcarea obligaţiei de păstrare a confidenţialităţii asupra datei şi orei controalelor planificate", notează anchetatorii DNA.

Aceleaşi aspecte au rezultat, arată DNA, şi din declaraţiile făptuitorului Cristian Dan Ene şi ale învinuiţilor Mircea Bogdan Teodorescu şi Ștefan Vlad Zaharia, care, în mod unanim, au confirmat faptul că şeful lor, Cristian Victor Lipan, le-a relatat discuţia purtată cu prefectul judeţului Constanţa şi le-a menţionat lipsa de încredere a acestuia din urmă în buna-credinţă a lucrătorilor de poliţie din cadrul BCCO Constanţa.

"Ulterior producerii acestui eveniment, respectiv la data de 10 februarie 2011, denunţătorul Onasis Memet s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, unde a formulat o nouă declaraţie olografă, în cuprinsul căreia a învederat faptul că, 8 februarie 2011, în timp ce se afla la magazinul de comercializare a produselor etnobotanice, a fost contactat personal de către învinuitul Vlad Ştefan Zaharia, care i-a solicitat să-l însoţească în interiorul autovehiculului marca Mercedes Vito din dotarea BCCO Constanţa, parcat în apropiere", se mai arată în rechizitoriul anchetatorilor DNA.

În maşină, notează procurorii, potrivit susţinerilor denunţătorului, ofiţerul Zaharia i-a reproşat acestuia atitudinea indiscretă manifestată cu ocazia discuţiei purtate cu prefectul judeţului Constanţa după ultimul control organizat de către edil la magazinele de profil din municipiul Constanţa.

Denunţătorul le-a spus procurorilor că i-au fost cerute precizări privind identitatea eventualelor persoane cu care ar mai fi discutat despre relaţia sa cu ofiţerii vizaţi de DNA şi, sub pretextul verificării bunei sale credinţe, ofiţerul Zaharia i-a cerut telefonul mobil şi a controlat în memoria acestuia fişierul cu numele lucrătorilor de poliţie cunoscuţi, ocazie cu care a şters înregistrarea propriului său nume şi a numărului de telefon.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa i-au trimis în judecată pe ofiţerii de poliţie judiciară Bogdan Mircea Teodorescu, şi Dragoş Emil Petcu, precum şi pe agentul de poliţie Vlad Ştefan Zaharia, toţi de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa - Serviciul Antidrog, pentru folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici