CD şi Senatul susţin trecerea tuturor cetăţilor dacice din judeţul Hunedoara la Consiliul Judeţean

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO recomandă trecerea tuturor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei de pe teritoriul judeţului Hunedoara în administrarea Consiliului Judeţean, după modelul cetăţii Sarmizegetusa Regia.

309 afișări
Imaginea articolului CD şi Senatul susţin trecerea tuturor cetăţilor dacice din judeţul Hunedoara la Consiliul Judeţean

CD şi Senatul susţin trecerea tuturor cetăţilor dacice din judeţul Hunedoara la Consiliul Judeţean (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a făcut, timp de două zile, de miercuri până vineri, o vizită la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, ajungând la concluzia că acestea trebuie să treacă în subordinea CJ Hunedoara, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Deva, senatorul Traian Igaş, preşedintele comisiei.

"Am văzut diferenţa dintre o cetate administrată cu adevărat, mă refer la Sarmizegetusa Regia, şi altele, care nu sunt administrate de nimeni. Vom face toate demersurile şi vom susţine Consiliul Judeţean Hunedoara în demersul de a prelua în administrare şi celelalte cetăţi dacice, care astăzi sunt ale nimănui”, a spus Igaş.

Potrivit acestuia, în momentul în care toate cele cinci cetăţi dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara - Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Băniţa - sxe vor afla în administrarea CJ Hunedoara, se va putea pune problema terenurilor pe care se află amplasate aceste monumente UNESCO, proprietarii suprafeţelor în cauză urmând să fie despăgubiţi prin expropriere de utilitate publică.

Igaş a adăugat că membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO vor iniţia un amendament la Codul Silvic în actuala sesiune parlamentară pentru a clarifica lucrurile în siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

"Vom depune un amendament la Codul Silvic semnat de către toţi colegii din Comisie şi sper să-i convingem şi pe ceilalţi colegi să voteze alături de noi şi sper să devină o iniţiativă de succes. E vorba de tăierea arborilor care cresc în perimetrul cetăţilor dacice şi care afectează structura acestora. Să nu mai fie niciun impediment în a tăia acei arbori care dăunează”, a spus Igaş.

Acesta a afirmat că în următoarea perioadă membrii comisiei vor purta discuţii cu reprezentanţii Guvernului pentru a-i convinge de utilitatea trecerii cetăţilor dacice în administrarea CJ Hunedoara.

Prezent la conferinţa de presă, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, a spus că este nevoie de elaborarea cadrului legal pentru ca cetăţile dacice din Munţii Orăştiei să fie preluate în administrarea CJ Hunedoara, pentru că în acest fel monumentele UNESCO pot fi mai bine întreţinute şi puse în valoare din punct de vedere turistic şi istoric. Noul statut al cetăţilor ar permite şi depunerea unor proiecte de finanţare în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile necesare pentru reabilitarea zonei în care se află aceste monumente istorice.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti - Cetăţuia, Blidaru, Luncani - Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.

Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat, în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este singura din Munţii Orăştiei care are un regulament de vizitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici