Ce cuprind cele două DECLARAŢII pe care PNL a încercat să le introducă în plen: consolidarea statului de drept şi protejarea sectorului privat

PNL a solicitat suplimentarea ordinii de zi a plenului reunit al Parlamentului cu o două proiecte de declaraţie, una privind consolidarea statului de drept şi privind situaţia economică şi una pentru măsurile fiscal-bugetare îndreptate împotriva sectorului privat.

241 afișări
Imaginea articolului Ce cuprind cele două DECLARAŢII pe care PNL a încercat să le introducă în plen: consolidarea statului de drept şi protejarea sectorului privat

Ce cuprind cele două DECLARAŢII pe care PNL a încercat să le introducă în plen: consolidarea statului de drept şi protejarea sectorului privat

„Parlamentul României, în calitatea sa de for reprezentativ suprem al poporului român, reafirmă angajamentul ţării noastre în respectarea principiilor şi valorilor Uniunii Europene, de a prezerva democraţia liberală, statul de drept şi egalitatea în faţa legii, drepturile şi libertăţile individuale.

Parlamentul României îşi afirmă preocuparea faţă de Rezoluţia Parlamentului European, adoptată în 13 noiembrie 2018, cu susţinerea principalelor grupuri politice europene, îşi exprimă determinarea de a contribui la corectarea aspectelor semnalate şi solicită tuturor autorităţilor publice să adopte o atitudine onestă de colaborare loială cu instituţiile europene”, se arată în proiectul de declaraţie privind consolidarea statului de drept şi menţinerea angajamentelor proeuropene ale României.

De asemenea, declaraţia înregistrată în Biroul Permanent viează angajamentul Parlamentului de a implementa recomandările Comisiei Europene din MCV.

„Parlamentul României se angajează să implementeze, în mod efectiv şi deplin, recomandările Comisiei Europene din Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare – pe care le consideră obligatorii, în acord cu decizia Curţii Constituţionale nr. 2/2012 – precum şi observaţiile Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), referitoare la legislaţia din domeniul penal şi judiciar. Parlamentul României condamnă retorica politică antieuropeană şi antioccidentală adoptată de unii lideri politici, precum şi atacurile iresponsabile lansate împotriva unor parteneri ai României din cadrul Uniunii Europene şi din cadrul NATO în urma apelurilor adresate ţării noastre pentru respectarea angajamentelor asumate referitoare la lupta împotriva corupţiei, egalitatea în faţa legii şi independenţa justiţiei”, se mai arată în declaraţia propusă de PNL.

Documentul vizează şi două hotărâri ale Parlamentului, prin care invita prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans să urmărească implementarea recomandărilor din MCV.

„Având în vedere cele menţionate, Camera Deputaţilor şi Senatul hotărăsc: Transmiterea solicitării pentru acordarea de asistenţă din partea Comisiei Europene şi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), prin experţi anume desemnaţi, în vederea finalizării procesului legislativ de modificare a legislaţiei în domeniul penal şi judiciar, în deplin acord cu recomandările cuprinse în rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi în Opiniile elaborate, la solicitarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de Comisia de la Veneţia; Invitarea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ori a unui alt oficial european special desemnat de către Comisie, pentru a urmări îndeaproape implementarea recomandărilor prevăzute în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, ulterior, finalizarea evaluării cu privire la îndeplinirea condiţionalităţilor necesare eliminării acestui instrument de monitorizare”, se precizează în documentul propus pentru intoducerea pe ordinea de zi a plenului reunit.

Cea de-a doua declaraţie se referă la situaţia economică şi măsurile fiscal-bugetare îndreptate împotriva sectorului privat.

„Parlamentul României, autoritate în faţa căruia Guvernul răspunde pentru modul în care îşi îndeplineşte activitatea, dezaprobă în mod categoric conduita adoptată de miniştri în funcţie în promovarea măsurilor fiscal-bugetare, care îngrijorează în mod deosebit mediul economic şi afectează încrederea în economia României. Parlamentul României constată o atitudine ostilă din partea Guvernului faţă de sectorul privat din România, manifestată prin promovarea publică a unor măsuri fiscale pe care oficialii guvernamentali le-au prezentat ca fiind decise, fără consultare prealabilă a structurilor asociative, sindicate şi patronate şi fără transparenţă decizională”, se arată în cea de-a doua declaraţie propusă de PNL spre adoptare în plenul reunit al Parlamentului.

De asemenea, în document se critică atitudinea Guvernului.

„Parlamentul României dezavuează atitudinea Guvernului şi face apel la maximă responsabilitate în prezervarea echilibrelor economice, în respectarea principiilor pieţei libere şi în menţinerea şi consolidarea încrederii investitorilor români şi străini. Parlamentul României atenţionează asupra unei abateri semnificative a politicilor guvernamentale de la mandatul primit prin votul de învestitură, în baza programului de guvernare şi a prezentării făcute în plenul Parlamentului de prim-ministrul Vasilica Viorica Dăncilă în şedinţa din 29 ianuarie 2018”, se arată în declaraţie.

Actul cuprinde şi o critică adusă lipsei de rectificări a programului de guvernare.

„Parlamentul României reclamă lipsa unei rectificări a programului de guvernare, care să fie supus votului senatorilor şi deputaţilor şi care să acopere abaterile constatate. Parlamentul României condamnă mai ales gestul Guvernului de a încălca Legea finanţelor publice, respectiv de a nu înainta proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019, până la data de 15 noiembrie, pentru dezbatere şi adoptare de către Parlamentul României. Parlamentul României îşi exprimă întreaga disponibilitate de a dezbate, cu celeritate, şi de a adopta proiectele legilor bugetare, până la finalul anului 2018, pentru a nu fi afectată buna desfăşurare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene deţinută de România începând cu 1 ianuarie 2019”, se precizează în cea de-a doua declaraţie.

Raluca Turcan, lider de grup al deputaţilor liberali, a cerut joi, la începutul şedinţei de plen unde se votează moţiunea de cenzură, să fie suplimentată ordinea de zi cu două declaraţii, care se referă la transpunerea recomandărilor Comisiei Europene şi a Comsiei de la Veneţia în legislaţia internă

"PNL solicită, în baza a trei articole din regulamentul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, suplimentarea ordinii de zi cu două declaraţii ale Parlamentului, înregistrate deja la secretariatul general, şi care se referă la transpunerea recomandărilor Comisiei Europene şi a Comsiei de la Veneţia în legislaţia referitoare la justiţie şi de asemenea o declaraţie referitoare la derapajele grave economice în care ne aflăm şi atacul la adresa societăţii în ansamblu şi a companiilor", a declarat liderul de grup al deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

În sală, la şedinţa în care se votează moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă, sunt 249 de aleşi prezenti din 465 în total, a anunţat Florin Iordache la începutul şedinţei. Parlamentarii au luat două pauze de consultări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici