CE: Femeile din Europa lucrează în continuare 59 de zile "gratis"

Femeile din Europa lucrează în continuare 59 de zile "gratis", în condiţiile în care diferenţa medie între venitul orar al lor şi cel al bărbaţilor, la nivelul UE, nu s-a schimbat aproape deloc în ultimii ani, rămânând la aproximativ 16 la sută, potrivit Comisiei Europene (CE).

92 afișări
Imaginea articolului CE: Femeile din Europa lucrează în continuare 59 de zile "gratis"

CE: Femeile din Europa lucrează în continuare 59 de zile "gratis" (Imagine: Luize Puiu/Mediafax Foto)

Această realitate se poate traduce, conform sursei citate, prin faptul că femeile lucrează, în prezent, 59 de zile "gratis", până când ajung la suma pe care o primesc bărbaţii, după cum demonstrează ultimele statistici, date publicităţii de Ziua egalităţii salariale la nivel european.

În România, diferenţa salarială între bărbaţi şi femei, 9,7%, este sub media europeană şi în scădere, însă acest lucru se întâmplă după ce ea înregistrase două creşteri anuale consecutive de 1,4 şi, respectiv, 2,2 în 2010 şi 2011, potrivit CE.

"Ziua europeană a egalităţii salariale ne reaminteşte faptul că femeile se confruntă în continuare cu inegalităţi în ceea ce priveşte condiţiile de remunerare pe piaţa muncii. În ultimii ani, diferenţele salariale au înregistrat diminuări nesemnificative. Mai rău încă, tendinţa uşor descrescătoare din ultimii ani este în mare parte efectul crizei economice, din cauza căreia veniturile bărbaţilor au scăzut, iar veniturile femeilor nu au înregistrat o creştere", spune Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru justiţie.

Potrivit comisarului UE, salariu egal la muncă egală reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii, însă, din păcate, acesta nu este încă o realitate pentru femeile din Europa.

"După anii în care nu s-a acţionat, a venit momentul schimbării. În prezent, Comisia Europeană elaborează o iniţiativă de natură să producă schimbarea, astfel încât în viitorul apropiat nu va mai fi necesară o Zi a egalităţii salariale", a adăugat Reding, citată într-un comunicat de vineri al CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici