CE vrea să introducă sistemul eCall pe maşini

Comisia Europeană invită ţările membre UE să discute despre oportunitatea introducerii sistemului eCall pe maşini, prin care de pe maşina implicată într-un accident să fie transmise date despre locul evenimentului chiar dacă pasagerii nu o mai pot face.

2 afișări
Imaginea articolului CE vrea să introducă sistemul eCall pe maşini

CE vrea să introducă sistemul eCall pe maşini

Sistemul eCall este o iniţiativă pan-europeană de servicii de apeluri de urgenţă în maşină, care se doreşte a fi implementat până în anul 2010, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

"Practic, acesta presupune ca, în cazul în care are loc un accident grav în orice loc de pe teritoriul Uniunii Europene, autoturismele echipate cu eCall vor apela automat 112 pentru a contacta cel mai apropiat centru de intervenţie. Prin intermediul apelului vor fi furnizate informaţii de bază despre accident, inclusiv locaţia exactă a acestuia, chiar daca pasagerii nu vor fi capabili sa comunice", precizează sursa citată.

Motivul pentru care acest sistem este important constă în faptul că, potrivit unei estimări a Comisiei Europene, eCall - prin reducerea timpului de răspuns al serviciilor de urgenţă - va salva aproximativ 2.500 de vieţi anual şi va reduce gravitatea rănilor suferite.

"De asemenea, eCall va reduce numărul blocajelor rutiere şi accidentelor secundare, aducând astfel beneficii de aproximativ 26 de miliarde de euro în Europa", mai arată DAE.

În aceste condiţii, Comisia Europeană invită Statele Membre să semneze Memorandumul de Înţelegere referitor la sistemul eCall până la sfârşitul anului 2007. În funcţie de semnalele primite de la Statele Membre până la sfârşitul anului 2007, Comisia va decide dacă va iniţia o propunere de Directivă referitoare la introducerea eCall, după consultarea companiilor auto şi a celor telefonice.

Ţările care au semnat deja Memorandumul de Înţelegere până la această data sunt Belgia, Spania, Grecia, Germania, Italia, Cipru, Lituania, Austria, Portugalia, Cehia, Slovenia, Finlanda şi Suedia. La acest memorandum au aderat şi alte câteva ţări europene care nu sunt membre UE - Elveţia, Islanda şi Norvegia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici