Cepoi: Varianta să încasezi bani în privat şi să tratezi pacientul în public nu poate fi acceptată

Noul contract cadru privind acordarea asistenţei medicale va reglementa raportul dintre spitalul public şi cel privat, varianta ca banii să fie încasaţi în privat, iar pacientul să fie tratat în sistemul public fiind mai puţin acceptabilă, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

211 afișări
Imaginea articolului Cepoi: Varianta să încasezi bani în privat şi să tratezi pacientul în public nu poate fi acceptată

Cepoi: Varianta să încasezi bani în privat şi să tratezi pacientul în public nu poate fi acceptată (Imagine: Bogdan Maran / MediafaxFoto)

Ministrul a spus că trebuie reglementat raportul dintre spitalul public şi cel privat, în legătură cu cazurile de pacienţi care, după ce starea lor se agravează în sistemul privat, sunt trecuţi în sistemul public.

"Sunt două modalităţi: fie spitalul privat este obligat să plătească toate cheltuielile pentru pacientul transferat, până la rezolvarea lui - o variantă, şi altă variantă, mai simplă - spitalul privat se asigură pentru situaţia asta şi, când transferă un pacient din privat în public, suportă asigurătorul", a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că, oricum, varianta de a încasa banii în sistemul privat şi de a trata pacientul în cel public este "mai puţin acceptabilă".

Raportul dintre spitalele publice şi cele private va fi reglementat, din acest punct de vedere, în noul contract cadru, a mai spus Cepoi.

"Nu e normal ca unul să ia banul şi altul să facă treaba. (...) Acum, se fac analize - câţi pacienţi se transferă de la privat către stat... Fenomenul se poate dezvolta. Se deschid noi spitale şi trebuie reglmentată situaţia. Soluţia este ca spitalul privat să se dezvolte şi să facă servicii complete, dacă nu vor să dea banii. (...) Nu poţi să accepţi ca un sistem să căpuşeze un alt sistem", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici