Cetăţeni români şi străini suspectaţi de finanţarea terorismului, cercetaţi de DIICOT

Mai mulţi cetăţeni români şi străini, domiciliaţi în România, implicaţi în acţiuni cu potenţial de "radicalizare şi prozelitism islamic" sunt cercetaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru finanţarea terorismului.

95 afișări
Imaginea articolului Cetăţeni români şi străini suspectaţi de finanţarea terorismului, cercetaţi de DIICOT

Cetăţeni români şi străini suspectaţi de finanţarea terorismului, cercetaţi de DIICOT (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Suspecţii sunt membri ai unor asociaţii şi fundaţii care promovează cultura şi religia islamică în comunităţile musulmane din România, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DIICOT.

Aceştia ar fi implicaţi în acţiuni cu potenţial de "radicalizare şi prozelitism islamic radical", respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi.

Procurorii DIICOT au declanşat cercetările drept urmare a unei cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de către autorităţile din Germania, privind un cetăţean german de origine egipteană care s-a aflat pe teritoriul României, condamnat în Egipt, în lipsă, la o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru spălare de bani în folosul unei entităţi teroriste de sorginte islamică.

Astfel, în 14 şi 19 aprilie, procurorii DIICOT au făcut 21 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj.

Aceştia au confiscat diferite înscrisuri şi medii de stocare a datelor, care pot constitui probe sau pot prezenta interes în cadrul anchetei.

Procurorii DIICOT au percheziţionat, marţi, domiciliile conducătorilor Ligii Islamice şi Culturale din România şi Fundaţia Culturală IslamulAzi din Bucureşti, Constanţa şi Cluj-Napoca, precum şi a altor persoane implicate în aceste organizaţii, în cadrul unei anchete de antiterorism.

În urma percheziţiilor efectuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au fost ridicate cărţi, laptopuri, computere, au declarat pentru MEDIAFAX, surse din cadrul organizaţiilor.

DIICOT a refuzat, marţi, să facă orice comentariu privind aceste percheziţii sau să dea detalii.

Potrivit site-ului Ligii Islamice şi Culturale, principalul obiectiv al acesteia este o corectă prezentare a fenomenului islamic, cauzele care au dus la fireasca lui răspândire, precum şi principiile care stau la baza unei credinţe ce propagă binele, adevărul şi iubirea aproapelui. De asemenea, Liga se ocupă cu ajutorarea categoriilor sociale defavorizate.

Miercuri, DIICOT a precizat că în urma unei cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de către autorităţile din Germania, face investigaţii, la care au participat poliţişti de crimă organizată şi jandarmi.

Procurorii DIICOT au primit şi sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii (SRI), autoritatea naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici