Cioabă, întrebat de legitimaţiile speciale: E vorba de un paşaport emis de Organizaţia Internaţională a Romilor, se va da membrilor

Noul lider al OIR, Florin Cioabă, care anunţa că romii ar putea avea legitimaţii speciale, cu identitatea şi ţara de provenienţă, pentru a fi monitorizaţi, a declarat luni, după Congres, răspunzând unei întrebări, că este vorba de un paşaport emis de organizaţie, care se va da membrilor, la cerere.

410 afișări
Imaginea articolului Cioabă, întrebat de legitimaţiile speciale: E vorba de un paşaport emis de Organizaţia Internaţională a Romilor, se va da membrilor

Florin Cioabă (Imagine: Oana Fofiu/ Mediafax Foto)

Noul preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor (OIR), Florin Cioabă, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, dacă delegaţii la Congres au stabilit detaliile în legătură cu legitimaţiile speciale a căror introducere o anunţase săptămâna trecută.

"Da, s-au stabilit lucrurile. Este vorba despre un paşaport emis de OIR. Se va da membrilor organizaţiei, la cerere, doar acelora care vor să adere la OIR. Este vorba despre un paşaport care are valabilitate în interiorul comunităţii. Are steagul OIR, numele persoanei, ţara de unde vine. Este foarte bine făcut şi securizat", a declarat Cioabă, în timp ce prezenta presei un astfel de document.

Cioabă a afirmat că prin acest paşaport deţinătorii îşi vor putea "arăta patriotismul faţă de etnia romă".

"Vrem să arătăm cine suntem în această lume. Vrem să arătăm cu acest paşaport că suntem o naţiune. Vrem să avem locul nostru, să fim recunoscuţi în UE şi PE", a spus Cioabă, adăugând că paşapoartele se vor da în întreaga lume, membrilor organizaţiei.

Când i s-a atras atenţia că săptămâna trecută vorbea despre introducerea de legitimaţii speciale pentru romi care să conţină identitatea şi ţara de provenienţă, pentru a fi monitorizaţi, acestea fiind diferite de documentele despre care vorbeşte în prezent, Cioabă a afirmat că paşapoartele emise de OIR îl vor feri pe proprietar de "a i se pune în cârcă" infracţiuni atunci când se deplasează în străinătate.

"Proprietarul acestui act este ferit de a i se pune în cârcă infracţiuni care se fac în afara ţării. Acest paşaport arată cine este persoana respectivă şi poate fi ferită de infracţiuni care se comit în afara ţării", a spus Cioabă.

Totodată, când i s-a spus că, săptămâna trecută, afirma că se vor emite legitimaţii speciale pentru că "foarte mulţi romi care comit infracţiuni în Europa spun că sunt din România, ţara fiind singura blamată", Cioabă a replicat că organizaţia "nu dă legitimaţii la infractori".

Potrivit lui Cioabă, OIR are în întreaga lume aproximativ 400.000 de membri.

Florin Cioabă anunţa, în 3 aprilie, că romii ar putea avea legitimaţii speciale, cu identitatea şi ţara de provenienţă, pentru a fi monitorizaţi, spunând că măsura este necesară în condiţiile în care "foarte mulţi romi care comit infracţiuni în Europa spun că sunt din România, ţara fiind singura blamată".

"Vom încerca să găsim metode de a ne disocia de toţi cei care încalcă legile, care fac etnia de râs, dar nu numai etnia, ci şi ţările în care trăiesc, mai ales în cazul nostru, România. Vom încerca să eliberăm legitimaţii speciale care să arate identitatea şi ţara de provenienţă a fiecăruia, să-i monitorizăm mai bine în ţările în care sunt şi să putem să ne îndepărtăm de cei care comit acte antisociale. Facem acest lucru pentru că foarte mulţi romi care comit infracţiuni în Europa spun că sunt din România, ţara fiind singura blamată. Deşi în Europa trăiesc 13 milioane de romi, se vorbeşte doar de romii din România, nu şi de cei din Polonia, Germania sau Franţa", explica Cioabă.

Întrebat cum vor fi făcute aceste legitimaţii, având în vedere că mulţi dintre romi nu au acte de identitate, Cioabă preciza că vor fi legitimaţii speciale, diferite de cărţile de identitate, dar care vor avea coduri de bare gestionate într-o bază de date internaţională.

"Legitimaţiile speciale vor fi monitorizate şi vor avea un cod introdus în calculator. Când un rom a comis o infracţiune în Europa, dacă va spune că este din România, în baza acelei legitimaţii, noi vom şti unde este şi dacă spune sau nu adevărul. Noi vom avea o bază de date cu toţi romii plecaţi în afara graniţelor", afirma Cioabă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici