Circulaţia auto pe DN17B, în zona afectată de căderile de pietre, nu se poate relua

  • Circulaţia pe DN17B, în zona afectată de căderile de pietre, nu se reia în acest weekend deoarece poliţiştii de la serviciul rutier Suceava au refuzat să-şi dea acordul.
  • Autorităţile sucevene dau vina pe Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri şi solicită ajutorul ministrului Transporturilor.
406 afișări
Imaginea articolului Circulaţia auto pe DN17B, în zona afectată de căderile de pietre, nu se poate relua

Sâmbătă, la Suceava a avut loc o nouă şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă dedicată soluţionării problemei traficului restricţionat pe drumul naţional DN17B în apropierea oraşului Broşteni. La final, reprezentanţii Prefecturii Suceava au anunţat că drumul rămâne închis şi au dat vina pe DRDP Iaşi.

„Întrucât DRDP Iaşi nu a clarificat, în calitate de administrator al drumului, aspectele tehnice care i-au fost solicitate, serviciul poliţiei rutiere din cadrul IPJ Suceava a emis un punct de vedere negativ. DRDP Iaşi nu a putut prezenta garanţii referitoare la stabilitatea versantului, existând riscul iminent de producere a unor alunecări de teren care pun în pericol circulaţia pe drumul public. Mai mult decât atât, legislaţia în vigoare nu prevede situaţii de excepţie în sensul deschiderii circulaţiei rutiere pe anumite intervale orare, pentru anumite categorii de autovehicule sau pentru anumite manifestaţii”, scrie în documentul semnat de reprezentanţii Prefecturii Suceava.

Participanţii la şedinţă au decis să ceară DRDP să ia măsuri urgente deoarece restricţiile îi afectează foarte mult pe localnici.

„D.R.D.P. Iaşi în calitate de administrator al drumului va depune, în regim de urgenţă, toate diligenţele pentru redeschiderea traficului rutier în condiţii de siguranţă şi asigurare a frontului de lucru pe perioada de execuţie a lucrărilor, şi va demara imediat lucrările prevăzute în raportul de expertiză nr. 12420 din data de 02.09.2022 a S.C. ProexRom S.R.L. Iaşi, identice cu soluţiile tehnice pentru punerea în siguranţă a obiectivului de pe DN 17B indicate în expertiza tehnică nr. 11653/04.12.2021, respectiv: degajarea deluviului de pantă, a materialului lemnos, a fragmentelor şi blocurilor de rocă alterată prăbuşite pe suprafaţa carosabilului în urma fenomenelor de alunecare de teren; realizarea lucrărilor de perforare-împuşcare pentru derocarea rocilor; refacerea barierelor dinamice; monitorizarea vizuală a zonei; realizarea imediată a structurii de tip polată şi a zidului de sprijin din beton armat”, au stabilit membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, ei au informat Ministerul Transporturilor despre situaţia creată şi au solicitat ajutorul ministrului Sorin Grindeanu.

„Am transmis multiple solicitări către DRDP Iaşi, şi nu am primit nici măcar un răspuns scris, asumat din partea dumnealor. Îmi vine greu să înţeleg această abordare în ceea ce priveşte comunicarea între instituţii. În acelaşi timp, nu pot să accept ca o problemă atât de importantă, care afectează direct viaţa de zi cu zi a sute de oameni, să fie tratată în acest mod de o structură care e plătită din bani publici. Prin inactivitate, prin lipsa de asumare, prin necunoaşterea legislaţiei chiar, administratorul drumului nu a creat condiţiile pentru redeschiderea rapidă a circulaţiei, chiar şi parţial, pe un singur fir. Am solicitat astăzi, din nou, domnului ministru Grindeanu sprijin în identificarea cât mai grabnic a unei soluţii de deblocare, şi sunt convins că-l voi primi”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.

Drumul care leagă Vatra Dornei de Broşteni a fost închis săptămâna trecută din cauza căderii masive de pietre de pe versant. Anul trecut, în zonă au fost făcute ample lucrări de stabilizare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici