Cluj: Un director de liceu şi un adjunct, arestaţi pentru fraudă la Bacalaureat

Directorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, şi directorul adjunct al Liceului "Edmond Nicolau" Ioan Văidăhăzan au fost arestaţi, miercuri, pentru trafic de influenţă şi respectiv luare de mită, de Tribunalul Cluj, în cazul lucrărilor xeroxate găsite la examenul de bacalaureat.

277 afișări
Imaginea articolului Cluj: Un director de liceu şi un adjunct, arestaţi pentru fraudă la Bacalaureat

Cluj: Un director de liceu şi un adjunct, arestaţi pentru fraudă la Bacalaureat (Imagine: Cristi Cimpoeş/Mediafax Foto)

Directorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, este acuzat de trafic de influenţă, iar directorul adjunct al Liceului "Edmond Nicolau" Ioan Văidăhăzan de luare de mită, pentru că au ajutat mai mulţi elevi să promoveze examenul de bacalaureat.

Cei doi au fost arestaţi de Tribunalul Cluj, la propunerea procurorilor DNA.

Rus a fost arestat pentru 29 de zile, iar Văidăhăzan pentru 20 de zile.

Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

Cele două persoane au fost prezentate, miercuri după-amiază, de către procurorii DNA judecătorilor Tribunalului Cluj, în cazul lucrărilor xeroxate găsite la examenul de bacalaureat.

Procurorii DNA i-au prezentat judecătorilor Tribunalului Cluj pe directorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca, Ioan Rus, şi pe directorul adjunct al Liceului "Edmond Nicolau" Ioan Văidăhăzan cu propunere de arestare preventivă în cazul celor 42 de lucrări de la proba scrisă de Limba şi literatura română a bacalaureatului care au fost anulate, întrucât există suspiciuni că ar fi fost xeroxate.

Propunerea de arestare a fost judecată la Tribunalul Cluj.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara, la începutul lunii iulie, că 41 de lucrări la proba de Limba română a bacalaureatului au fost anulate la un centru de examinare din Cluj, după ce profesorii care au corectat lucrările au constatat că acestea sunt identice.

Profesorii corectori de la Centrul de la Colegiul Tehnic de Transporturi Cluj-Napoca au sesizat după proba scrisă la limba şi literatura română a bacalaureatului că au existat mai multe lucrări care au "semne distinctive", Comisia Judeţeană de Bacalaureat Cluj declanşând o anchetă internă în acest caz.

Ulterior, Comisia Judeţeană de Bacalaureat Cluj a anulat o altă lucrare scrisă la proba de Limba şi literatura română a examenului de bacalaureat, despre care există suspiciuni că ar fi fost xeroxată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Horea Corcheş, declara că toate lucrările anulate au provenit de la centrul de examinare de la Grupul Şcolar Agricol "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a sesizat, în 2 iulie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul celor 42 de lucrări de la proba scrisă de Limba şi literatura română care au fost anulate.

Cei 42 de elevi cărora le aparţineau lucrările sunt consideraţi eliminaţi de la examen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici