CNAS: Nu există consultaţia cu numărul 21 la medicul de familie pe care pacienţii să o plătească

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate infirmă problema "consultaţiei nr. 21" pe care pacienţii să o plătească, explicând că sunt acceptate consultaţii cu bani la medicul de familie la cererea expresă a bolnavului care nu este urgenţă medicală sau caz acut, dar acestea nu vor fi decontate de CNAS.

1056 afișări
Imaginea articolului CNAS: Nu există consultaţia cu numărul 21 la medicul de familie pe care pacienţii să o plătească

CNAS: Nu există consultaţia cu numărul 21 la medicul de familie pe care pacienţii să o plătească (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu există problema consultaţia nr. 21. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) infirmă problema consultaţiei nr. 21 asigurându-i pe toţi cei implicaţi că numai prin utilizarea unor metode moderne care să fie corect înţelese, universal acceptate şi onest aplicate pacientul român beneficiază de toate serviciile medicale şi medicamentele la care are dreptul", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, director CNAS, Adina Geană.

Ea a făcut această precizare după ce a primit informaţii că există multe neînţelegeri privind "consultaţia nr. 21" şi chiar că ar fi existat situaţii în care ar fi fost percepute taxe pentru acestea.

Medicii de familie explicau, în luna aprilie, că potrivit contractului cadru un medic de familie trebuie să fie prezent cinci ore la cabinet şi să facă două ore de teren, CNAS decontându-i 20 de consultaţii pe zi (15 minute pentru un pacient) şi în medie o deplasare la domiciliu pe zi cu o valoare de 15 lei.

Tot ei spuneau atunci că în cazul în care la medicul de familie se prezintă o persoană fără programare, aceasta poate fi reprogramată, iar dacă cere să fie consultată în aceeaşi zi, atunci are obligaţia să aştepte să se încheie lista cu programări, după care va putea fi consultată, dar contra cost.

Suma pe care o va plăti pentru consultaţia fără programare va fi stabilită de către fiecare medic de familie în parte, explica, în aprilie, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate precizează că medicii de familie nu sunt obligaţi să aibă zilnic 20 de consultaţii pentru a primi veniturile ce le revin. "CNAS este interesată ca medicii să poată presta un act medical de calitate. În acest sens, un medic poate primi mai mulţi bani având sub 20 de consultaţii. În plus, medicul care percepe o taxă va elibera o chitanţă fiscală, iar CNAS nu îi mai poate deconta respectiva consultaţie pentru care a perceput bani", a mai explicat directorul CNAS.

Programul de măsuri implementat prin contractul cadru pentru 2010 şi normele de aplicare ale acestuia promovează simplificarea procedurilor contractuale şi reorientarea activităţii din cabinetul medicului de familie către o practică optimizată, a mai spus Geană.

Aceasta a adăugat că prin aplicarea noului sistem de contractare CNAS doreşte să susţină dezvoltarea relaţiei directe dintre medicul de familie şi pacienţii săi, să readucă asistenţa medicală primară la un standard similar celui din Europa.

"Persoanelor cu afecţiuni cronice CNAS le garantează monitorizarea activă şi tratamentul adecvat conform ghidurilor actualizate, iar pentru persoanele cu afecţiuni acute sau cazurilor de urgenţă, accesul liber şi neîngrădit la servicii medicale corespunzătoare", a mai spus directorul CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici