Colegiul Medicilor din România: Incidenţa cazurilor de cancer - cea mai mică din Europa. Mortalitatea - cea mai mare

Incidenţa cazurilor de cancer în România este cea mai mică din Europa, însă mortalitatea este cea mai mare, din cauza sistemului care s-a concentrat pe tratamentul bolilor acute şi urgenţelor şi mai puţin pe bolile cronice, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

1340 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor din România: Incidenţa cazurilor de cancer - cea mai mică din Europa. Mortalitatea  - cea mai mare

Vasile Astărăstoae (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

"Avem un sistem sanitar fragmentat. Descentralizarea s-a concentrat pe bolile acute şi urgenţe. Fiecare bolnav cronic are câte unul sau două episoade acute sau de urgenţă în cinci ani  Am pus la punct sistemul de urgenţă, ceea ce este foarte bine, pentru că stabilizăm bolnavul, dar ce facem apoi cu pacientul cronic?", a spus, joi, Astărăstoae, în adunarea generală a Colegiului Medicilor din România (CMR).

Din acest motiv, avem mortalitatea prin cancer cea mai mare din Europa, în timp ce incidenţa bolii oncologice este cea mai mică, a spus preşedintele CMR.

"Este un paradox ca în România să avem cea mai mică incidenţă a cancerului, dar cea mai mare mortalitate prin aceeaşi boală, dovadă că sistemul de depistare precoce nu funcţionează. Mortalitatea prin cancer de col este de trei ori mai mare decât în Europa, iar cea de cancer de sân este mai mare de 3,5 ori", a precizat Astărăstoae.

Potrivit preşedintelui CMR, bolile cronice sunt principala problemă de sănătate publică, iar incidenţa lor este în continuă creştere.

"Povara bolilor cronice cade preponderent asupra regiunilor sărace în resurse şi asupra persoanelor cu statut socio-economic scăzut", a mai spus preşedintele CMR, arătând că aceşti bolnavi au nevoie de terapie continuă cu o echipă multidisciplinară, informaţii şi susţinere pentru autoîngrijire,monitorizare sistematică şi evaluare individualizată în raport cu severitatea clinică.

De asemenea, Astărăstoae a precizat că în România resursele sunt alocate inechitabil, în funcţie de paturile de spital, ceea ce crează inechitate în tratarea bolnavilor.

Ca soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei, CMR propune, printre altele, integrarea îngrijirilor medicale şi serviciilor sociale pentru a îmbunataţi starea de sănătate a bolnavilor cronici şi realizarea unor dispensare-santinelă care să furnizeze date care pot fundamenta politicile naţionale destinate pacienţilor cronici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici