Colegiului Medicilor din România: Secţia de chirurgie cardiovasculară de la "Marie Curie", o investiţie de milioane, fără personal

Secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul "Marie Curie" nu va avea personal, întrucât nu este disponibil niciun medic cu această specialitate, deficitară în România şi în mare parte din Europa, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

526 afișări
Imaginea articolului Colegiului Medicilor din România: Secţia de chirurgie cardiovasculară de la "Marie Curie", o investiţie de milioane, fără personal

Colegiului Medicilor din România: Secţia de chirurgie cardiovasculară de la "Marie Curie", o investiţie de milioane, fără personal (Imagine: Shutterstock)

"S-au făcut investiţii fără să se gândească nimeni cine lucrează acolo. Repet, cel puţin doi ani de zile, nu vor avea personal. Nu vor avea nici peste doi ani. În acest moment. nu este disponibil niciun medic chirurg cardiovascular pediatric în ţară şi în jumătate din Euopa. De la Praga până la noi. nu găseşti medici de această specialitate, pentru că este criză de medici", a mai spus Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a recunoscut, la rândul său, că proiectul clinicii de chirugie cradiovasculară de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală nu răspunde nevoii concrete şi nici nu a fost gândit complet.

"Un proiect, când se face, trebuie gândit complet. Proiectul nu răspunde unei nevoi corecte. Nevoia de chirurgie cardiacă pediatrică este mult mai mare decât cele zece paturi care sunt în clinică. Zece paturi nu răspund nevoii concrete. Ne-ar trebui cel puţin 30 de paturi. Dacă facem trei centre de chirugie cardiacă pediatrică cu câte zece paturi, costurile sunt mult mai mari. Sume se împrăştie, în loc să le aduni la un loc. Cine a gândit acest proiect nu a ştiut ce înseamnă un astfel de centru şi nu l-a gândit până la capăt", a declarat ministrul Sănătăţii.

Cepoi a mai spus că i-a intrebat pe iniţatorii proiectului la ce s-au gândit când au decis realizarea secţiei şi i s-a spus că aceştia au sperat că vor primi personal de la Ministerul Sănătăţii.

"I-am întrebat «v-aţi gândit ce înseamnă acest proiect?». Mi s-a spus «da». «La ce v-aţi gândit?». «C-o să ne dea Ministerul Sănătăţii personal». Păi Ministerul Sănătăţii nu are în niciun buzunar nişte doctori care stau acolo ascunşi şi când este nevoie îi scoţi. Sunt doi medici care pot veni din afară să lucreze în secţie, numai că ei nu îndeplinesc condiţiile. Nu sunt chirurgi de chirurgie cardiacă. Oricum, nu sunt suficienţi", a mai spus ministrul.

Totodată, pentru secţia de la "Marie Curie" nu există nici asistente medicale, pentru că şi acestea au nevoie de o pregătire specială.

"Numai cu entuziasm, nu facem nimic. I-am întrebat cum au pornit la acest proiect. Mi s-a spus: «era aici un spaţiu gol şi ne-am gândit că ar fi bine să-l folosim». Dacă pornim aşa, nu avem cum să ajungem nicăieri cu sistemul acesta de sănătate. Sunt multe proiect de acest gen. Fiecare vrea să facă ceva de înaltă performanţă. Şi întreb: «ai cu cine?». Mi se spune «o să aducem, avem aparate»", a adăugat Cepoi.

Ministerul Sănătăţii anunţase iniţial că secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la "Marie Curie" va fi deschisă până la sfârşitul lui 2009, însă acest lucru nu s-a produs, din cauza lipsei de personal.

Conducerea Spitalului de Copii "Marie Curie" din Capitală a precizat, în aprilie, că unitatea sanitară a scos la concurs, de mai multe ori, 22 de posturi de medic chirurgie cardiovasculară pediatrică, anestezie terapie intensivă cardiovasculară copii şi asistent medical, dar un singur doctor şi zece asistenţi au venit la test.

Potrivit ministerului, în această secţie au fost investiţi trei milioane de euro pentru dotarea cu aparatură de ultimă generaţie, dintre care 1,7 milioane de la Ministerul Sănătăţii, iar restul, de la sponsori şi fundaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici