Comemorarea eroilor martiri de la Timişoara: Parastas şi coroane de flori pentru cei 111 oameni care au murit în urmă cu 23 de ani pentru libertate

Aproximativ 30 de revoluţionari au participat, luni, la comemorarea eroilor martiri de la Timişoara, în Cimitirul Eroilor, unde a avut loc şi un parastas, dar, pentru prima dată, de la manifestări au lipsit primarul municipiului şi prefectul judeţului.

219 afișări
Imaginea articolului Comemorarea eroilor martiri de la Timişoara: Parastas şi coroane de flori pentru cei 111 oameni care au murit în urmă cu 23 de ani pentru libertate

Comemorarea eroilor martiri de la Timişoara: Parastas şi coroane de flori pentru cei 111 oameni care au murit în urmă cu 23 de ani pentru libertate (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

Luni, la Cimitirul Eroilor din Timişoara, unde au avut loc o slujbă de pomenire şi un parastas, s-au aflat aproximativ 30 de revoluţionari şi urmaşi ai eroilor.

Pentru prima dată, au lipsit primarul municipiului şi prefectul judeţului Timiş, adică Nicolae Robu şi Eugen Dogariu, actualii deţinători ai acestor funcţii.

Tot pentru prima dată, Asociaţia "16 Decembrie" a adus la cimitir 111 lumânări albe care aveau pe ele chipurile celor 111 eroi care au murit în urmă cu 23 de ani, pentru libertate, la Timişoara. Aceste lumânări vor fi aprinse, luni seară, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

"Degeaba s-au jertfit eroii noştri. Nu ştim nici acum cine i-a omorât, iar mulţi au fost arşi la Popeşti-Leordeni, printre care şi soţul meu. Din păcate, de la an la an, tot mai puţini suntem cei care mai participăm la comemorări, tot mai puţini ne aducem aminte de eroii Revoluţiei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Georgeta Carpăn.

Aşa cum se întâmplă an de an, la Cimitirul Eroilor a fost aşezată şi o masă cu colivă, cozonaci, fructe şi vin care au fost date de pomană. Mai mulţi timişoreni nevoiaşi s-au grăbit să îşi umple plasele cu bucate.

Data de 17 decembrie a fost declarată zi de doliu pentru Timişoara, iar instituţiile au arborat drapelul României în bernă.

Marţi, programul dedicat comemorării Revoluţiei din 1989 va continua cu un pelerinaj la monumentele dedicate eroilor, la care vor participa, de asemenea, revoluţionari din Timişoara.

Miercuri, în Piaţa Operei, Ansamblurile "Doina Timişului" din Timişoara şi "Ardealul" din Sibiu vor susţine un concert de colinde, iar joi, la ora 12.00, va fi marcat momentul devenirii Timişoarei primul oraş liber de comunism, prin declanşarea sirenelor timp de trei minute.

Tot joi, de la ora 20.00, trupa Phoenix va susţine un concert în Piaţa Operei, care va încheia manifestările de la Timişoara dedicate Revoluţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici