Comitetul anti-tortură cere României reformă în sistemul penitenciar: saltele cu ploşniţe şi bătăi

  • Comitetul pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a solicitat joi autorităţilor din România să să remedieze deficienţele grave şi persistente.
  • Ei au arătat că celulele sunt dărăpănate, saltelele şi lenjeria sunt uzate şi cu ploşniţe.
646 afișări
Imaginea articolului Comitetul anti-tortură cere României reformă în sistemul penitenciar: saltele cu ploşniţe şi bătăi

Comitetul anti-tortură cere României reformă în sistemul penitenciar: saltele cu ploşniţe şi bătăi

În raportul realizat după vizita în România din perioada 10-21 mai 2021, care s-a axat pe tratamentul persoanelor private de libertate în penitenciare şi unităţi de poliţie, CPT îndeamnă autorităţile să ia măsuri prioritare în mai multe domenii: îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, oferirea de activităţi motivante pentru deţinuţi pentru a-i ajuta să se pregătească pentru reintegrarea în societate, creşterea numărului de personal din penitenciare şi asigurarea faptului că serviciile de sănătate răspund nevoilor deţinuţilor.

În plus, raportul CPT indică faptul că supraaglomerarea închisorilor continuă să fie o problemă gravă, afectând nu numai condiţiile de trai, ci şi desfăşurarea activităţilor, asistenţa medicală şi rata violenţei. Două dintre instituţiile vizitate, penitenciarele Craiova şi Mărgineni, funcţionau la peste 150% din capacitatea lor, oferind multor persoane doar 2 metri pătraţi de spaţiu de locuit în celule. În plus, condiţiile materiale erau, în general, precare în toate închisorile vizitate: celulele erau dărăpănate şi lipsite de mobilier; saltelele şi lenjeria de pat erau uzate şi infestate cu ploşniţe.

Majoritatea persoanelor cu care s-a întâlnit delegaţia CPT a indicat că au fost tratate bine de către personal. Cu toate acestea, delegaţia a primit un număr considerabil de acuzaţii de maltratare fizică a deţinuţilor de către personalul penitenciarului, inclusiv de către membrii forţelor operative mascate.

„Acesta a fost cazul în special la închisoarea Giurgiu, unde au fost primite acuzaţii că mai multe persoane au fost supuse în mod repetat la bătăi pe tălpile picioarelor - o metodă de tortură cunoscută sub numele de „falaka”. CPT îşi reiterează îngrijorările foarte serioase cu privire la lipsa de înregistrare şi raportare a leziunilor constatate de către serviciul de sănătate şi la absenţa unor investigaţii eficiente în cazul acuzaţiilor de rele tratamente în închisoare. În general, mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăţi calitatea asistenţei medicale oferite deţinuţilor. Printre priorităţi se numără creşterea nivelului de personal, dotarea tuturor închisorilor cu echipamente medicale de bază şi de urgenţă, asigurarea confidenţialităţii medicale, îmbunătăţirea înregistrării leziunilor şi adoptarea unei strategii cuprinzătoare de sprijinire a persoanelor cu probleme legate de droguri. În mod similar, trebuie îmbunătăţită îngrijirea sănătăţii mintale în închisori. Situaţia din penitenciarele Craiova şi Mărgineni era deosebit de nefavorabilă pentru persoanele cu tulburări psihiatrice. Raportul subliniază că nivelul de personal din închisorile vizitate ar trebui să fie crescut de urgenţă. În acest context, CPT pune din nou sub semnul întrebării prezenţa şi modul de operare al grupurilor de intervenţie mascate în cadrul unităţilor care deţin deţin deţinuţi în regim de maximă securitate. Aceste grupuri ar trebui să fie desfiinţate, în timp ce personalul unităţilor de maximă securitate ar trebui mărit şi ar trebui să se adopte o abordare dinamică a securităţii”, arată Consiliul Europei într-un comunicat.

În ceea ce priveşte agenţiile de aplicare a legii, raportul indică faptul că majoritatea persoanelor cu care delegaţia CPT s-a întâlnit au declarat că au fost tratate bine de către poliţie. Cu toate acestea, delegaţia a primit câteva acuzaţii de rele tratamente fizice (palme, pumni, lovituri cu piciorul şi lovituri cu bastonul) din partea ofiţerilor de poliţie.

„CPT recomandă să se depună mai multe eforturi pentru a înregistra cu exactitate rănile suferite de personalul medical de către persoanele internate în custodia poliţiei în incinta poliţiei. CPT sugerează, de asemenea, că procurorii ar trebui să aibă proprii anchetatori pentru a spori independenţa, rapiditatea şi rigurozitatea investigaţiilor privind acuzaţiile de rele tratamente”, se mai arată în comunicat.

Constatările vizitei din 2021 evidenţiază din nou condiţiile materiale precare şi regimul sărăcăcios oferit persoanelor din centrele de detenţie şi depozitele poliţiei.

CPT este, de asemenea, extrem de critic faţă de îngrijirea şi tratamentul minorilor deţinuţi în astfel de centre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici