Complex cu servicii pentru copii şi bătrâni, spălătorie socială şi magazin gratuit, în Capitală

Primul complex de servicii sociale destinate copiilor, persoanelor cu handicap şi vârstnicilor, în cadrul căruia funcţionează şi spălătorie, cantină şi policlinică sociale, precum şi un magazin cu alimente ce vor fi date gratuit celor care muncesc în comunitate, a fost inaugurat sâmbătă în Capitală.

3222 afișări
Imaginea articolului Complex cu servicii pentru copii şi bătrâni, spălătorie socială şi magazin gratuit, în Capitală

Complex cu servicii pentru copii şi bătrâni, spălătorie socială şi magazin gratuit, în Capitală (Imagine: Aurelia Alexa/Mediafax)

Complexul de servicii sociale integrate Ominis, aflat pe strada Turnu Măgurele din Sectorul 4, are o suprafaţă de 3.800 de metri pătraţi şi va deservi, zilnic, 300 de persoane, în urma unei investiţii de aproximativ opt milioane de lei, suportaţi integral de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS) şi Administraţia Fondului Imobiliar.

În cadrul complexului de servicii funcţionează un centru de zi pentru persoane vârstnice, un centru de îngrijire şi educaţie timpurie "Steluţe zâmbitoare", un centru de zi pentru copii preşcolari, o spălătorie socială, o bibliotecă, un centru de pregătire profesională, o cantină socială, un centru de zi pentru adolescenţi cu tulburări de spectru autist, un centru de zi pentru copii cu dizabilităţi, o policlinică socială, un magazin comunitar şi un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor şi drepturile de asistenţă socială.

"Important este conceptul, dar el a fost îmbunătăţit. Acum patru ani de zile, aici erau ruine, era un fost complex care căzuse în uitare şi în degradare continuă. Faptul că aici îşi găsesc locul bătrânii care sunt mai puţin îngrijiţi sau deloc şi care pot să vină aici, spălătoria socială, cantina socială, creşă, cabinetul medical, tratamentul clinic care poate fi făcut unor copii care suferă de afecţiuni necunoscute de familie, copiii cu dizabilităţi, cu sindroame care îi fac să fie izolaţi de ceilalţi copii, ne fac să credem că nu am greşit cu nimic. Doresc din tot sufletul, în funcţie de resursele financiare disponibile, să ne întindem şi în celelalte sectoare", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a vizitat, sâmbătă, complexul de servicii.

Edilul a mai precizat că magazinul social din incinta complexului nu trebuie confundat cu vechile economate. "Dacă cetăţeanul prestează o oră în folosul complexului sau în folosul comunităţii, primeşte gratuit o serie de alimente. A nu se confunda cu vechile economate. Nu e vorba de aşa ceva. Sunt principii noi, pe modele întâlnite în străinătate", a explicat Oprescu.

Directorul general al DGAS, Cosmina Simean-Nicolescu, a declarat că ideea complexului de servicii grupate în acelaşi loc pentru mai multe categorii de persoane defavorizate a venit în urmă cu patru ani, după o vizită de studiu în Turcia, unde serviciile sociale s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

"În urma acestei vizite de studiu, am rămas în contact cu experţii din ţara respectivă şi ne-au consiliat pentru a reuşi să avem, şi în România, un complex de o asemenea anvergură. Centrul se adresează unor categorii extrem de diverse de persoane, fie că vorbim de cei mai mici copii, de 0-3 ani, care pot beneficia de servicii de tip creşă, copii de până la şase ani, care vor beneficia de servicii de tip grădiniţă ori centru de zi, copiilor cu dizabilităţi - sindrom Dravet şi alte epilepsii rare, autism -, pentru care vom efectua terapii individuale şi terapii de grup, persoanelor vârstnice care nu pot fi lăsate acasă în condiţii de siguranţă pe timpul zilei şi care nu doresc să intre în centrele rezidenţiale, persoanelor care nu îşi permit infrastructura necesară igienizării hainelor personale, astfel încât avem şi o spălătorie socială. Avem şi o cantină socială care se adresează, printre altele, pensionarilor, tinerilor care au împlinit 18 ani şi care nu se mai află în sistemul de protecţie a copilului, urmaşilor revoluţionarilor decedaţi în Revoluţia din 1989", a precizat directorul DGAS.

Cosmina Simean-Nicolescu a adăugat că în cadrul complexului a fost gândit şi un punct care deserveşte şi personalul din asistenţă socială, pentru acesta urmând să fie organizate, săptămânal, workshopuri şi seminarii.

De asemenea, a fost amenajată o seră, în care persoane defavorizate vor învăţa, în acest an, să fie florari decoratori sau peisagişti floricultori şi care, după ce se va încheia sezonul florilor, se vor apuca să cultive legume.

"Ne dorim astfel să le putem oferi copiilor din creşă şi din grădiniţă o alimentaţie sănătoasă", a mai spus directorul DGAS.

Ea a mai vorbit şi despre faptul că în cadrul cabinetului medical se vor pune pentru prima oară la dispoziţie, în mod gratuit, servcii de diagnosticare a fibrozei chistice la copii, boală care, dacă este depistată la timp, poate creşte speranţa de viaţă.

"Este o problemă destul de des întâlnită: 1 la 1.000 de copii face această boală. Metoda de diagnosticare pe care o propunem părinţilor, pe bază de trimitere de la medicul pediatru sau pneumolog, este neinvazivă. Ea nu presupune tăierea sau înţeparea corpulului copilului. Este o procedură care durează cel mult 15 minute şi se realizează sub control specializat", a explicat Cosmina Simean-Nicolescu.

Centrul de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii 0-3 ani are o capacitate de 30 de locuri şi oferă o alternativă modernă de puericultură pentru părinţii care doresc să se întoarcă la serviciu.

Centrul de zi pentru copii 3-6 ani are cu o capacitate de 20 locuri, va funcţiona în regim de grădiniţă cu program scurt şi program prelungit, iar în centrul de zi pentru adolescenţi cu tulburări de spectru autist, personalul specializat va lucra cu 20 de beneficiari.

Centrul de zi pentru copiii cu dizabilităţi are o capacitate de 23 locuri şi este destinat acelor copii care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi înscrişi în sistemul public de învăţământ, iar centrul de zi pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 18 locuri, reprezintă prima iniţiativă a Primăriei în vederea prevenirii instituţionalizării persoanelor vârstnice. Bătrânii vor beneficia de asistenţă medicală primară, trei mese pe zi şi diverse activităţi de socializare, precum şi activităţi în aer liber.

Biblioteca şi punctul de comunicare informatică din complex vor fi dotate cu calculatoare şi internet, unde persoanele vârstnice şi copiii ale căror rude sunt plecate în străinătate vor fi instruiţi şi încurajaţi să comunice prin mijloace moderne, spălătoria are 10 maşini de spălat şi 10 uscătoare, iar cantina socială va deservi 120 de persoane/zi, copii şi adulţi care nu realizează venituri timp de 90 de zile consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici