Video CONFERINŢA MEDIAFAX: Murzi (Janssen) - Pacienţii trataţi necorespunzător sporesc riscul răspândirii tuberculozei rezistente - VIDEO

Pacienţii trataţi necorespunzător sporesc riscul răspândirii tuberculozei rezistente, de aceea trebuie acordată TBC aceeaşi atenţiei ca şi hepatitei C şi HIV, a declarat vineri, la conferinţa MEDIAFAX, Jacopo Murzi, managing director al companiei Janssen România.

151 afișări

"Sunt foarte bucuros că ne-am reunit astăzi pentru a discuta despre această problemă ardentă a societăţii româneşti. Pentru a putea avea o dezbatere avizată şi aplicată pe ţara noastră, mă bucur să anunţ parteneriatul pe care Janssen, compania pe care o reprezint, şi The Economist Intelligence Unit l-au stabilit în vederea realizării raportului «Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza», pe care îl aveţi în faţa dumneavoastră. Raportul atinge mai multe dimensiuni ale acestei afecţiuni - cea economică, cea socială, cea guvernamentală -, demonstrând astfel că tuberculoza este o serioasă problemă de sănătate publică în România. Admitem că s-au făcut paşi considerabili până în momentul de faţă în privinţa controlului tuberculozei, însă este esenţial ca progresul să nu se oprească aici", a spus Jacopo Murzi, la conferinţa Mediafax "România respiră sănătos ... fără tuberculoză".

Jacopo Murzi a subliniat că un mare pericol identificat este tuberculoza multidrog rezistentă.

"Un mare pericol, pe care noi îl identificăm ca atare, este tuberculoza multidrog rezistentă. Să nu uităm că tuberculoza la nivel global, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este, imediat după HIV, boala infecţioasă cu cele mai multe victime, omorând peste 1,3 milioane de persoane anual. Tuberculoza multidrog rezistentă se estimează că a ucis 170.000 de oameni numai în 2012, iar alte două milioane de oameni au fost infectaţi în perioada 2011 - 2015. Nu sunt acestea, oare, cifrele unei reale probleme de sănătate publică? Ne-am bucura ca, la nivel naţional, şi tuberculoza să aibă parte de aceeaşi atenţie de care se bucură actualmente alte afecţiuni, precum hepatita C şi HIV", a adăugat Jacopo Murzi.

Potrivit lui Murzi, în ultimii ani s-au dezvoltat puţine tratamente noi, iar pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă sporesc riscul răspândirii tulpinilor rezistente.

"În ciuda uşurinţei cu care se transmite această boală şi în pofida mortalităţii crescute, prea puţine progrese s-au înregistrat în ultimii zeci de ani, privind dezvoltarea de noi tratamente. Mai mult decât atât, pacienţii care suferă de tuberculoză multidrog rezistentă au o rată de vindecare mai scăzută şi o rată a mortalităţii mai crescută decât ceilalţi pacienţi cu tuberculoză. Aceşti pacienţi, dacă sunt trataţi necorespunzător, sporesc riscul răspândirii tulpinilor rezistente la medicamente", a mai spus Murzi.

El a adăugat că Janssen este o companie farmaceutică angajată, la nivel global, în lupta împotriva tuberculozei.

"Angajamentul nostru constă în cercetarea şi dezvoltarea unor soluţii terapeutice, care să fie puse la dispoziţia pacienţilor afectaţi de această problemă medicală. Împreună cu alte organizaţii, Janssen abordează epidemia globală de tuberculoză, împărtăşindu-şi atât expertiza, cât şi resursele, prin parteneriate dedicate descoperirii de tratamente. Ca parte a alianţei mondiale «Stop TB Partnership», Janssen aduce o contribuţie majoră în prevenţia, îngrijirea şi controlul tuberculozei. Tot în spiritul parteneriatului, doresc să reafirm, cu fiecare ocazie, deschiderea noastra către colaborarea cu toate părţile implicate: de la pacienţi, pâna la autorităţi. Este important ca împreună să înţelegem că avem doar două variante: fie diagnosticăm şi tratăm pacienţii, încurajându-i să rămână pe tratament, fie asistăm la reapariţia acestei epidemii, dar şi a altora, la o scară mult mai mare. Aşadar, vă invit să tratam cu seriozitate tuberculoza", a mai spus Murzi.

Potrivit raportului realizat de The Economist Intelligence Unit, cu sprijinul companiei Janssen, prezentat la conferinţa Mediafax, România are o situaţie particulară, întrucât generează aproximativ un sfert din toate cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, chiar dacă are cu puţin sub patru la sută din populaţia totală.

Raportul mai dezvăluie faptul că, în perioada 1996 - 1997, incidenţa tuberculozei a ajuns la un moment de vârf, după care a scăzut, iar spre sfârşitul anilor '90 au început să scada prevalenţa şi mortalitatea.

"Totuşi, numărul de cazuri de tuberculoză încă este destul de mare. În România, incidenţa şi mortalitatea sunt de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria. Asta înseamnă că mor de 2,5 ori mai mulţi oameni decât în ţara vecină, deci încă este o problemă gravă aici", a atras atenţia Martin Koehring, senior reporter The Economist Intelligence Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici