CONFERINŢA "Mediafax Talks about Technology for Social Change" - PRINCIPALELE DECLARAŢII - FOTO

Ravinder Takkar - CEO Vodafone România şi Dr. Raed Arafat - preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD au participat, joi, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change".

441 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA "Mediafax Talks about Technology for Social Change" - PRINCIPALELE DECLARAŢII - FOTO

CONFERINŢA "Mediafax Talks about Technology for Social Change" - PRINCIPALELE DECLARAŢII - FOTO

PRINCIPALELE DECLARAŢII:

CEO Vodafone Romania, Ravinder Takkar, a declarat, joi, că soluţia tehnologică prin intermediul căreia paramedicii pot transmite imagini şi informaţii medicale de la locul unui accident către camerele de gardă din spitale va fi extinsă, anul acesta, la încă 85 de ambulanţe, în total ajungându-se la 185.

"Avem un parteneriat cu SMURD de multă vreme, ca o căsnicie. Am început acest parteneriat în 2005, cu un proiect pilot din 2003. Ideea din spatele acestui parteneriat a pornit de la îmbinarea între tehnologia noastră şi unităţile mobile. De-a lungul anilor, am continuat să dezvoltăm programul şi echipamentele. Ultima inovaţie în acest program de care suntem foarte mândri este 3G UTMTS, prin care paramedicii pot, prin intermediul tehnologiei, să transmită imagini video în direct. Acest sistem a fost implementat în 100 de ambulanţe, care acoperă 73 de oraşe din 26 de judeţe", a spus CEO Vodafone România, Ravinder Takkar, joi, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change", organizată în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România.

România este prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina, în prezent 85 de ambulanţe fiind în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informţii medicale, a declarat joi Raed Arafat, la conferinţa MEDIAFAX.

Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, Raed Arafat, a spus că, în anii '90, telemedicina din România din prezent era un vis îndepărtat.

"Fiind cineva care crede în Star Trek, visam să ajung. Dar în realitate, în anul '90, acesta era un vis îndepărtat, pe care cred că nici nu îl visam. Încet-încet au început să apara indicii că putem face ceva. Pot să spun că în 2003, când am început proiectul pilot finanţat de Vodafone, de fapt am deschis o poartă pentru telemedicină. România este poate prima ţară din Europa, dacă nu din lume, care este foarte bine pusă la punct şi încă în dezvoltare. Aici, proiectul pilot din 2003 a fost de fapt primul click care a făcut ca acest tăvălug să pornească şi să nu se mai oprească", a declarat doctorul Raed Arafat, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change", realizată cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România.

Biroul din România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a dezvoltat aplicaţia pentru smartphone VaccinApp pentru a încerca astfel să crească rata de vaccinare a copiilor, având în vedere că în ultimii ani s-a înregistrat o scădere importantă, a declarat şeful OMS România, Victor Olsavszky.

Şeful Reprezentanţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavszky a spus joi, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change", realizată cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România, că din 2005 există o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii care obligă la studierea beneficiilor tehnologiilor de comunicare şi cum pot fi aplicate.

Şeful Secţiei de terapie intensivă pentru nou-născuţi a Spitalului "Marie Curie", Cătălin Cîrstoveanu, a declarat, joi, că în această secţie este implementat şi funcţionează un proiect pilot de telemedicină, prin care pot fi supravegheaţi atât bebeluşii, cât şi aparatele care îi monitorizează.

"Este vorba de un studiu pilot de temedicină, care va fi extins. Până acum, ne-am concentrat foarte mult pe detaliul infrastructurii. Suportul există, mai trebuie completat cu o soluţie software completă, care să integreze datele primite de la unităţile medicale, de la aparate de investigaţie cum ar fi ecograful. Există doar două camere care sunt conectate la acest sistem, există tableta şi mai avem de lucru, dar baza există şi deja funcţionează şi chiar dă rezultate, pentru că folosind doar imaginile video, toţi medicii pot afla date despre pacienţi şi putem coordona o operaţiune complexă", a spus Cîrstoveanu, joi, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change", organizată în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului Mobile for Good .

Toţi pacienţii cu diabet din România ar putea fi monitorizaţi în cadrul proiectului Controlin, implementat în parteneriat cu Fundaţia Vodafone, în care aceştia sunt ajutaţi să îşi măsoare zilnic glicemia şi să urmeze un regim de viaţă adecvat şi care, în prezent, are 150.000 de beneficiari.

Preşedintele Asociaţiei React, Anca Ştefan, a arătat, joi, că aproximativ opt-nouă la sută din populaţia României are diabet şi, printr-un program implementat deja de doi ani în parteneriat cu Fundaţia Vodafone, pacienţii sunt ajutaţi să îşi monitorizeze glicemia şi să urmeze un regim de viaţă adecvat.

  • Peter Gyorgy, despre teleasistarea persoanelor vârstnice la domiciliu, cu ajutorul unor telefoane mobile speciale

Directorul Asociaţiei Caritas Alba iulia, Peter Gyorgy, a vorbit, la aceeaşi conferinţă, despre teleasistarea persoanelor vârstnice la domiciliu, cu ajutorul unor telefoane mobile speciale, dotate cu butoane de panică. Astfel, el a explicat că vârstnicii care locuiesc singuri primesc telefoane mobile cu taste mari şi cu buton de panica, iar când apasă acest buton, apelul intră într-un server care alertează aparţinătorii sau alte persoane apropiate.

"Asistentele au primit smartphone şi sunt informate unde trebuie să se deplaseze şi ce activităţi trebuie să facă la acele persoane. După ce termină, apasă un buton şi sunt monitorizate de asociaţie", a spus Gyorgy, potrivit căruia serviciul pentru asigurarea asistenţei costă 9 lei pe lună.

  • "Sportivi sănătoşi", programul destinat sportivilor cu dizabilităţi intelectuale

Directorul naţional Special Olympics, Cristian Ispas, a precizat că, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din populaţia lumii, între 1,5 şi trei la sută sunt persoane cu dizabilităţi intelectuale. În România, a adăugat Ispas, la o populaţie de 20 de milioane, 2,5 la sută persoane cu dizabilităţi intelectuale ar însemna că sunt aproximativ 300.000 de persoane cu astfel de probleme.

"Noi am propus mai multe programe: unul pentru educaţie şcolară pentru copii şi programul de sănătate «Sportivi sănătoşi», pe care l-am început în urmă cu 10 ani şi prin care medici voluntari şi studenţi ai facultăţilor specializate participă la evenimentele noastre sportive, iar în paralel cu competiţia sportivă se desfăşoară o evaluare a stării de sănătate a copiilor, ştiut fiind că, de multe ori, ei vin din nişte medii în care nu au acces la servicii de calitate", a explicat Cristian Ispas.

Directorul naţional de la Special Olympics a mai spus că, folosind aceste activităţi sportive, se încearcă, de fapt, să facă o evaluare a stării de sănătate a sportivilor, iar aceştia şi familiile lor să fie îndrumaţi către medici specialişti. "Încercăm acum, printr-o continuare a acestui proiect, să facem mici reţele la nivel local între ONG şi unităţi locale de servicii de sănătate. Proiectul Mobile for Good ne permite ca, la momentul evaluării, aceste date să fie puse într-o bază de date şi transmise pe internet, astfel încât recomandarea pe care medicul o face să fie urmărită şi ulterior", a mai spus Cristian Ispas.

Şi în 2014 vor fi finanţate proiecte de către Fundaţia Vodafone, diirecţiile principale de activitate ale acesteia fiind sănatatea şi educaţia, iar deschiderea rundelor de finanţare urmând să fie anunţată public.

  • Angela Galeţa: Toate proiectele sunt speciale, pentru că toate sunt utile. De aceea, am ales să facem runde de finanţare

"Veniţi, vă aşteptăm să depuneţi proiecte. Deşi este foarte greu sa alegem proiectele, pentru că sunt multe foarte bune, ca şi foarte multe ONG-uri care fac treabă foarte bună. Toate proiectele sunt speciale, pentru că toate sunt utile. De aceea, am ales să facem runde de finanţare", a declarat directorul Fundaţiei Vodafone, Angela Galeţa, care a arătat că, anul trecut, au fost 384 de proiecte scrise, din care aproximativ 80 nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate.

Din cele 300 de proiecte care au rămas pentru a fi jurizate, 60 de proiecte au fost ulterior derulate.

Potrivit Angelei Galeţa, în 16 ani, valoarea fondurilor investite în proiecte de Fundaţia Vodafone se ridică la peste 17 milioane de euro, pentru anul în curs fiind alocaţi peste 2,7 milioane de euro.

"Direcţiile principale de activitate ale Fundaţiei Vodafone sunt sănatatea şi educaţie. Dacă până acum am avut destul de mulţi parteneri tradiţionali, de acum doi ani de zile am început să alocăm fondurile prin intermediul aşa-numitelor runde de finaţare. Avem trei runde de finanţare, care sunt anunţate public anul acesta, unde invităm ONG-urile şi pe toţi oamenii doritori să aducă schimbarea în bine în comunitatea din care fac parte, să depună cereri pentru finaţare. Ele sunt comunicate public, sunt afişate pe site-ul fundaţiei, iar lansarea fiecărei runde de finaţare este tot publică", a declarat directorul Legal and External Affairs al Vodafone Romania, Florina Tănase, tot la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change".


Evenimentul a reunit reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, ai instituţiilor publice şi private, medici, directori de spitale, reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, reprezentanţi ai companiilor din România, precum şi presă generalistă şi de specialitate.

Moderatorii conferinţei au fost: Cristian Dimitriu, Director Editorial al Mediafax Group si Elvira Gheorghiţă, Senior Reporter Mediafax. Evenimentul a fost finanţat de Fundaţia Vodafone România prin programul Mobile for Good.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici