Contestaţia senatorului Măgureanu faţă de interdicţia de a părăsi ţara, respinsă de instanţa supremă

Contestaţia senatorului Cezar Măgureanu împotriva ordonanţei prin care procurorii DIICOT i-au interzis să părăsească ţara, în dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, a fost respinsă, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

478 afișări
Imaginea articolului Contestaţia senatorului Măgureanu faţă de interdicţia de a părăsi ţara, respinsă de instanţa supremă

Cezar Măgureanu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii DIICOT au prelungit recent interdicţia de părăsire a ţării în cazul lui Măgureanu, senatorul fiind cercetat în acest dosar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar sunt cercetaţi, printre alţii, ginerele şi fiica senatorului.

Ulterior, Cezar Măgureanu a contestat la ICCJ ordonanţa de prelungire a măsurii preventive.

Instanţa supremă a amânat luni, pentru miercuri, dezbaterile privind cererea senatorului, din cauza unorContestaţia senatorului  impedimente procedurale.

Senatorului PSD de Giurgiu Cezar Mircea Măgureanu i-au fost prezentate învinuirile, în 26 iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) aplicându-i ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara timp de o lună.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus la data de 23 iulie 2012, începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Cezar Mircea Măgureanu, senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat, faptă prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003. La data de 26 iulie, învinuitului i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea", anunţa DIICOT la acea vreme.

Senatorul Măgureanu a fost pus sub acuzare într-un dosar fără precedent privind fraudarea statului român cu 40 de milioane de euro anual, începând din 2010.

În acest dosar, ginerele parlamentarului, Adrian Sorin Găzdac, a fost arestat preventiv.

Potrivit DIICOT, senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său sunt implicaţi într-o reţea de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, de şefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale şi din Giurgiu şi ai Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu.

În perioada 2010 - 2012, spun procurorii, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti - reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti - reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marţi al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis "Butoane", învinuit în dosar, au precizat procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici