Copiii care merg la creşă prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie

Copiii care merg la creşă sau sunt îngrijiţi de bonă prezintă cu 30% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, prezentat la Londra, marţi.

219 afișări
Imaginea articolului Copiii care merg la creşă prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie

Copiii care merg la creşă prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie (Imagine: Mediafax Foto)

Lucrarea, coordonată de Patricia Buffler, de la Universitatea din Berkeley, California, este o trecere în revistă a 14 studii la care au participat 6.108 copii suferind de leucemie şi 13.704 copii sănătoşi.

"Per total, am remarcat o reducere cu 30% a riscului de leucemie la copiii care au mers la o creşă sau au avut o bonă şi care au avut oportunitatea de a dezvolta relaţii sociale sau de a fi înconjuraţi de alţi copii în prima perioadă a vieţii faţă de copiii care nu au avut parte de asemenea experienţe", a explicat cercetătoarea pentru postul de televiziune BBC.

"Acest lucru ne permite o mai bună înţelegere a rolului potenţial al unei infecţii sau a reglării imunitare în acest proces", a adăugat aceasta.

Cercetătorii sunt de părere că există două elemente care declanşează leucemia la copii, una dintre cele mai comune forme de cancer al sângelui la persoanele tinere în lumea industrializată. Unul din 2.000 de copii suferă de această boală în ţările dezvoltate.

Primul element declanşator ar fi o mutaţie genetică care se produce în uter. A doua ar fi o infecţie contractată de copiii foarte mici, care ar antrena un răspuns "eronat" din partea sistemului imunitar, provocând apariţia leucemiei.

Cercetătorii cred că testarea sistemului imunitar al copiilor prin răceli şi alte maladii benigne de care se îmbolnăvesc la creşă sau frecventând alţi copii poate elimina al doilea element declanşator al leucemiei.

Patricia Buffler a subliniat că mecanismul exact al dezvoltării leucemiei nu este cunoscut, dar niciun studiu nu indică o creştere a riscului de leucemie prin dezvoltarea relaţiilor sociale.

În 2005, organizaţia caritabilă britanică Leukaemia Research Fund a publicat nişte concluzii similare în revista British Medical Journal, la capătul unui studiu care a durat 10 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici