Corlăţean a lansat, la Aeroportul Henri Coandă, primul infochioşc pentru românii care călătoresc

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a lansat, miercuri, la Aeroportul Henri Coandă, primul infochioşc cu informaţii utile pentru românii care călătoresc în străinătate, urmând ca în 2014 să fie lansate alte 7 infochioşcuri la Gara de Nord şi în principalele staţii de metrou din Bucureşti.

123 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a lansat, la Aeroportul Henri Coandă, primul infochioşc pentru românii care călătoresc

Titus Corlăţean (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"În ultima perioadă, au apărut noi conflicte, ştim de conflictul din Siria, acolo unde sunt români stabiliţi sau au fost români care au fost în tranzit prin Siria. Ştim foarte bine de conflictele anterioare din Egipt, manifestaţii violente în Turcia, conflictul din Afganistan şi, mai recent, conflictul din Ucraina (...) În astfel de situaţii este firesc ca cetăţenii români să se informaţi şi să fie ajutaţi să fie informaţi asupra a ceea ce au de făcut şi asupra a ceea ce trebuie să evite să facă", a declarat, într-o conferinţă de presă la aeroport, Titus Corlăţean.

Programul oferă, atât prin intermediul infochioşcului, cât şi prin intermediul unei aplicaţii dezvoltată pe platformele iOS şi Android, informaţii despre ţările în care călătoresc românii, adresa şi numerele de telefon ale ambasadelor şi consulatelor României, alerte de călătorie şi alte informaţii utile.

Totodată, în program a fost inclus şi un ghid al alegătorului român din străinătate, în vederea europarlamentarelor din 25 mai.

Şeful diplomaţiei a precizat că aplicaţia pentru infochioşc a fost realizată de Departamentul pentru Tehnologia Informaţiilor din MAE, iar achiziţionarea infochioşcurilor a fost făcută din bugetul instituţiei, prin achiziţie publică. Un infochioşc a costat în jur de 22.500 de lei.

Corlăţean a mai spus că aplicaţia pentru smartphone a fost realizată de o firmă de specialitate, MAE plătind în jur de 10.000 de euro.

Ministrul a subliniat că MAE a făcut "un lucru uriaş" prin lansarea acestor infochioşcuri, "în limita bugetului nostru mai degrabă modest", exprimându-şi speranţa că anul viitor vor fi lansate şi în capitalele de regiune.

Rugat să comenteze faptul că şi Ministerul Muncii are în plan lansarea unor astfel de infochioşcuri anul viitor, Corlăţean a spus: "Fiecare face pe domeniul său de competenţă".

La lansare au fost prezenţi şi reprezentanţii României la Eurovision, Paula Seling şi Ovi.

Cele două noi servicii consulare, infochioşcurile cu informaţii de călătorie şi aplicaţia pentru telefon mobil, fac parte din campania "Călătoreşte în siguranţă", demarată de MAE în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici