Costel Corduneanu a fost eliberat

Liderul grupării Cordunenilor Constantin Corduneanu, arestat săptămâna trecută de Tribunalul Maramureş întrucât nu respectase condiţiile impuse de judecători la eliberarea din închisoare, a fost pus în libertate în urma unei decizii a Curţii de Apel Cluj, care a admis recursul acestuia.

445 afișări
Imaginea articolului Costel Corduneanu a fost eliberat

Costel Corduneanu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis, joi, eliberarea lui Constantin Corduneanu, admiţând recursul acestuia împotriva unei decizii a Tribunalului Maramureş, care a dispus, săptămâna trecută, arestarea sa pentru că a încălcat condiţiile impuse după ce a fost eliberat, în luna martie, tot de Curtea de Apel Cluj.

Pentru celălalt membru al clanului Cordunenilor arestat împreună cu liderul grupării, Adrian Corduneanu, judecătorii Curţii de Apel Cluj au respins recursul, astfel că acesta va rămâne în arest.

Săptămâna trecută, Tribunalul Maramureş a decis arestarea lui Constantin Corduneanu şi Adrian Corduneanu, după ce instanţa a constatat că aceştia au luat legătura unul cu altul la o secţie de poliţie din Iaşi, acolo unde s-au întâlnit pentru a identifica trupul neînsufleţit al unui frate vitreg al lor, înjunghiat.

Pe de altă parte, tot săptămâna trecută, Tribunalul Maramureş a dispus arestarea altor doi membri ai clanului Corduneanu, Bogdan Tofan şi Silviu Iulian Gîtlan, iar marţi Curtea de Apel Cluj a respins recursul acestora.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis, în 10 martie, eliberarea din arest a 13 membri ai clanului Corduneanu, acuzaţi de şantaj, înşelăciune, trafic de persoane şi spălare de bani, soluţia venind după opt luni de amânări la Tribunalul Maramureş şi îndreptări de erori materiale, timp în care nu a fost citit nici măcar rechizitoriul.

Dosarul în care membrii clanului Corduneanu sunt acuzaţi de şantaj, înşelăciune, trafic de persoane şi spălare de bani este judecat de instanţa Tribunalului Maramureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în iunie anul trecut, mutarea acestui proces de la instanţa Tribunalului Iaşi.

Printre acuzaţiile aduse membrilor grupării se numără şantaj, înşelăciuni bancare şi imobiliare, trafic de persoane şi spălare de bani.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), gruparea a acţionat în perioada 2006-2009 atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, membrii acestuia fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, pentru săvârşirea de infracţiuni de violenţă, infracţiuni informatice şi fraude economice.

Victimele traficului de persoane în care erau implicaţi membrii clanului erau exploatate sexual, obligate să cerşească sau să comită furturi. Infracţiunile economice aveau drept scop obţinerea de credite prin folosirea de acte false şi persoane interpuse, racolate în acest scop.

În 5 iulie 2010, procurorii DIICOT Iaşi au trimis în judecată 27 de membri ai clanului Cordunenilor, inclusiv pe liderul grupării, Bogdan Constantin, aceştia fiind acuzaţi de "comiterea unui număr impresionant de infracţiuni grave", respectiv trafic de persoane, şantaj sau înşelăciuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici