Covor de flori şi copii în port popular românesc de sărbătoarea Floriilor, la Miercurea Ciuc - FOTO

Credincioşii ortodocşi din Miercurea Ciuc aştern covor din flori şi crengi de salcie în catedrală, de Florii, rememorând intrarea Mântuitorului în Cetatea Ierusalimului, iar copiii, îmbrăcaţi în port popular românesc, sunt primii care primesc binecuvântarea arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei.

352 afișări
Imaginea articolului Covor de flori şi copii în port popular românesc de sărbătoarea Floriilor, la Miercurea Ciuc - FOTO

Covor de flori şi copii în port popular românesc de sărbătoarea Floriilor, la Miercurea Ciuc

De la primele ore ale dimineţii, românii ortodocşi din Miercurea Ciuc au aşternut zeci de metri de covoare cu motive tradiţionale, ţesute manual, peste care s-a întins pânza albă, simbol al neprihănirii, acoperită, apoi, cu flori de primăvară şi ramuri de salcie înmugurite.

"Înaltul (IPS Ioan Selejan - n.r.) va veni şi va intra în biserica noastră la fel ca Iisus Hristos în Cetatea Sfântă", a explicat unul dintre copiii care l-au aşteptat pe arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

"I-am adus flori Înaltulului ca să le atingă. O floare o să i-o dau lui şi alta o pun la icoană, pentru Iisus, că e mare sărbătoare", a adăugat o fetiţă în vârstă de cinci ani, îmbrăcată într-un costum popular, cu ie albă, scrobită şi plină de dantelă împletită cu igliţa.

O credincioasă cu braţele încărcate de flori a precizat că "în fiecare Duminică a Floriilor se întinde covorul de flori înaintea Înaltpreasfinţitului Ioan, spre cinstirea lui, refăcând, totodată, an de an, drumul Domnului în Ierusalim".

Clopotele şi imnurile bisericeşti au vestit sosirea arhierpiscopului Ioan şi credincioşii au ieşit din biserică să primească binecuvântarea. Primii au fost copiii, pe care arhiereul Covasnei şi Harghitei i-a îmbrăţişat şi le-a dăruit iconiţe.

"Aşa cum în urmă cu 2.000 de ani oamenii l-au întâmpinat pe Iisus cu făclii şi ramuri de finic, evlavia noastră creştinească românească face ca în fiecare an credincioşii să îşi aştepte ierarhul cu covor de flori. Este un covor de lacrimi, un covor de speranţe, un covor curat pe care aşteptăm ca, într-o bună zi, să vină Însuşi Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Acest covor nu este pentru mine, ci este pentru Hristos, noi pe El îl aşteptăm să vină, să ne mângâie, să ne mântuiască, aşa cum a primit poruncă de la Tatăl", a declarat IPS Ioan Selejan.

În aşteptatarea Săptămânii Patimilor, preoţii i-au îndemnat pe credincioşi să respecte învăţăturile sfinte, să fie buni, răbdători, să îşi ajute semenii, iar la finalul slujbei le-au dăruit florile şi crenguţele cu muguri sfinţite, pe care le vor păstra la icoane până anul viitor, cu credinţa că vor proteja familia. Florile sfinţite nu se aruncă, ci se ard, după ce vor fi înlocuite cu altele proaspete, la Floriile din anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici