Creatoarea de modă Ingrid Vlasov, urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Creatoarea de modă Ingrid Vlasov este urmărită penal de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce ar fi încasat 20.595 de lei de la Camera de Comerţ şi Industrie a României, în baza unor contracte de drepturi de autor care nu aveau justificare economică pentru instituţie.

355 afișări
Imaginea articolului Creatoarea de modă Ingrid Vlasov, urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Creatoarea de modă Ingrid Vlasov, urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îi cercetează pe Ingrid Elena Vlasov şi pe soţul acesteia, Marian Nedelcu, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov, tatăl creatoarei de modă, pentru abuz în serviciu, în formă continuată, folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată şi conflict de interese, în formă continuată.

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada 2008- 2014, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României – CCIR, abuzând de funcţia deţinută, a făcut demersuri pentru promovarea unor interese private, în detrimentul entităţii pe care o reprezenta, "cu repercusiuni negative în planul climatului investiţional, reducând, totodată, eficienţa măsurilor adoptate la nivel public pentru susţinerea şi dezvoltarea economică internă".

Procurorii susţin că Mihail Vlasov şi alte persoane din conducerea Camerei şi a SC Romexpo SA, prin actele şi faptele lor, au creat un prejudiciu bugetului CCIR de 54.342.145,20 de lei, iar bugetului Romexpo SA unul de 6.086.741,44 de lei.

Conform sursei citate, la săvârşirea infracţiunilor ce fac obiectul cercetărilor procurorilor DNA au participat, printre alţii, şi creatoarea de modă Ingrid Vlasov şi Marian Nedelcu, fiica, respectiv ginerele lui Mihail Vlasov.

Anchetatorii arată că, în perioada 2008- 2009, Ingrid Vlasov, în calitate de administrator al SC Ingrid Vlasov SRL, a încheiat două contracte de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, în baza cărora a încasat 20.595 lei, pentru prestaţii ce nu au justificare economică pentru această instituţie publică.

"Concret, la data de 18 iunie 2008, a fost încheiat un contract de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor care a avut ca obiect „cedarea de către autor a dreptului de reproducere şi difuzare a imaginii firmei create de autor”, către cesionar, în cadrul Buletinului Oficial nr. 1 al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, renumeraţia autorului fiind stabilită în echivalentul în lei a sumei de 2.400 euro net, plătibil la cursul BNR din ziua facturării, pentru opera al cărei drept de reproducere şi difuzare este cedat. La data de 07 august 2008, în baza contractului respectiv, Camera de Comerţ şi Industrie a României a achitat firmei administrată de suspecta Vlasov Elena Ingrid suma de 8.343 lei", se menţionează în ordonanţa procurorilor.

Ulterior, în baza unui contract încheiat pe 23 octombrie 2009, SC Ingrid Vlasov SRL a încasat de la CCIR 12.252 de lei .

"Aceste contracte nu aveau justificare economică, nerezultând necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comerţ şi Industrie a României ca imaginea firmei S.C. Ingrid Vlasov S.R.L. să apară în Buletinul Oficial al Camerei, cu atât mai mult cu cât instituţia publică respectivă percepea şi percepe tarife de la firmele care vor să apară în paginile acestei publicaţii (tariful practicat este între 50 EUR şi 3.500 EUR/apariţie, în funcţie de dimensiunea şi poziţionarea reclamei)", se mai menţionează în ordonanţa procurorilor.

Potrivit documentului citat, în perioada 2009- 2012, Marian Nedelcu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a încheiat două contracte de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României prin care a beneficiat de suma 220.780,42 de lei, achitată integral, ce reprezintă prejudiciu cauzat bugetului Camerei, fără ca prestaţiile să fi fost realizate.

"De asemenea, la data de 05 septembrie 2012, suspectul Nedelcu Marian, în aceeaşi calitate a încheiat un contract de închiriere cu S.C. Romexpo S.A. având ca obiect închirierea imobilului „Casa Leda”, cu terenul aferent, la preţuri derizorii. Astfel, prin contract s-a stabilit preţul închirierii pentru casă (împreună cu terenul pe care este amplasată) la 500 lei/lună exclusiv TVA, în preţul chiriei fiind inclusă şi valoarea utilităţilor, iar preţul închirierii pentru terenul din jurul casei a fost de 0,1 EUR/mp/lună", se menţionează în documentul citat.

Astfel, s-ar fi creat un prejudiciu de 109.025,44 de lei, reprezentând venituri nerealizate precum şi costul utilităţilor suportate din bugetul Romexpo SA pentru perioada septembrie 2012 – octombrie 2014.

Pe12 decembrie 2013, Marian Nedelcu, în nume personal, a încheiat cu Romexpo SA promisiunea de vânzare-cumpărare pentru „Casa Leda” la preţul derizoriu de 100.000 euro, la care se adaugă TVA, se mai menţionează în documentul citat.

Mai mult, susţin anchetatorii, pe12 decembrie 2013, ginerele lui Mihail Vlasov a încheiat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României un contract de închiriere pentru un teren de 2.900 metri pătraţi, aflat în incinta Romexpo, la un preţ derizoriu, prejudiciul cauzat bugetului instituţiei publice, reprezentat de venituri nerealizate în perioada decembrie 2013 - iunie 2014, fiind de 39.617,46 lei.

În cauză, procurorii DNA desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost condamnat, pe 18 iunie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, de instanţa supremă, decizia fiind definitivă.

În acest dosar, Vlasov a fost condamnat, în 27 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, decizia fiind contestată atât de el, cât şi de DNA.

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut, în 13 martie 2014, un milion de euro. În 18 martie 2014, Vlasov a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce a primit de la omul de afaceri 200.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici