Creşteri de aproximativ 20 % la facturile pentru încălzire, în ianuarie, la Deva şi Braşov

Facturile pentru energia termică ar urma să crească, pentru luna ianuarie, cu 20 de procente pentru locuitorii din Deva şi Braşov ale căror locuinţe au rămas racordate la sistemul centralizat. Autorităţile susţin însă că facturile nu sunt mai mari faţă de perioada similară a anului trecut.

79 afișări
Imaginea articolului Creşteri de aproximativ 20 % la facturile pentru încălzire, în ianuarie, la Deva şi Braşov

Creşteri de aproximativ 20 % la facturile pentru încălzire, în ianuarie, la Deva şi Braşov

La Deva, facturile pentru încălzirea apartamentelor care sunt branşate la sistemul centralizat au crescut cu 20 la sută în luna decembrie faţa de noiembrie, însă se menţin la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primăria Deva suportă 65 de lei din valoarea preţului de producţie pentru energia termică distribuită populaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Jumătate din cele aproximativ 20.000 de locuinţe din Deva sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi sunt dotate cu repartitoare, motiv pentru care valoarea facturilor la încălzire variază în funcţie de cât de cald este în locuinţă.

"Pentru încălzirea unei garsoniere devenii au plătit pentru luna decembrie între 150 şi 200 de lei în funcţie de nivelul la care au ţinut repartitoarele. Dacă le-au ţinut la trepta întâi plătesc mai puţin. La fel se întâmplă şi cu persoanele care locuiesc la două camere, care au plătit între 210 şi 250 de lei în luna decembrie. Şi cei cu trei camere au plătit între 250 şi 270 de lei. Facturile din decembrie sunt cu aproximativ 20 la sută mai mari decât în luna noiembrie, însă este un lucru normal deoarece în decembrie a fost mult frig", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor de Locatari din Deva, Pătru Miclăuş.

Potrivit acestuia, facturile din luna ianuarie vor fi, cel mai probabil, cu 20 la sută mai mari faţă de cele din decembrie, însă se vor menţine la nivelul celor din ianuarie 2011.

"Ne aşteptăm la o creştere a facturilor pentru încălzire pentru luna ianuarie de până la 20 la sută faţă de cele din luna decembrie, din cauza frigului de afară. În luna ianuarie s-au înregistrat temperaturi de minus 16 grade Celsius pe timpul nopţii şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. Mai avem şi experienţa iernii trecute, când s-a întâmplat la fel. În ianuarie 2011 am avut facturi mai mari decât în decembrie 2010, tot cu aproximativ 20 la sută", a adăugat el.

Primăria Deva va suporta 65 de lei din valoarea preţului de producţie pentru energia termică distribuită populaţiei până în luna martie, ceea ce va permite ca tariful la căldură să rămână neschimbat, ca anul trecut.

La Petroşani, populaţia nu a plătit în luna ianuarie mai mult pentru agentul termic, valoarea facturilor la încălzire fiind în medie de 270 de lei, dar reprezentanţii societăţii de termoficare din localitate aşteaptă că în februarie să existe creşteri din cauza temperaturilor mult mai scăzute înregistrate în Valea Jiului.

Potrivit reprezentanţilor societăţii de termoficare din Petroşani, facturile la căldură din ultimele două luni nu au fost mult diferite.

"Valoarea facturilor pe luna ianuarie a rămas cam la fel cu cele din luna decembrie. Gigacaloriile pe care le-am cumpărat în ianuarie de la Paroşeni (termocentrala Paroşeni - n.r.) sunt la fel cu cele achiziţionate în decembrie" a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Dana Martin, şeful serviciului desfacere de la societatea de termoficare din Petroşani.

Potrivit sursei citate, societatea are contoare în fiecare scară în care există apartamente branşate la sistemul de încălzire centralizată.

"În funcţie de consumul pe care îl avem înregistrat, media la factură lunară este de 270 de lei, dar aceasta poate avea o valoare mai mică sau mai mare", a declarat reprezentantul Termoficare SA Petroşani.

Reprezentanţii societăţii de termoficare din Petroşani spun că diferenţe la factură ar putea să apară în momentul în care se va factura consumul pe luna februarie, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în această perioadă în Valea Jiului.

La sistemul centralizat de încălzire din Petroşani mai sunt racordate aproximativ 2.500 de apartamente.

Situaţia facturilor este similară la Vulcan, o altă localitate din Valea Jiului branşată la sistemul centralizat de termoficare, unde nu există diferenţe mari de sume de plată. Cea de-a treia localitate din Valea Jiului branşată la sistemul centralizat, Lupeni, are agent termic numai de la sfârşitul lunii decembrie.

La Braşov, locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire plătesc şi ei cu 15-20 la sută mai mult pentru factura pe luna ianuarie 2012, faţă de lunile noiembrie şi decembrie 2011, preţul gigacaloriei la Braşov rămânând neschimbată până la 1 ianuarie, dată de la care preţul acesteia s-a majorat cu 7,2 lei.

Potrivit lui Sorin Mateciuc, purtătorul de cuvânt al Tetkron SRL, societatea de trasport şi distribuţie a agentului termic, aflată în subordinea Consiliului Local, factura pentru căldură şi apă caldă a celor 12.054 de apartamente racordate la sistemul central de încălzire a crescut cu 15-20 la sută în ianuarie 2012, faţă de lunile noiembrie şi decembrie 2011.

"A fost o creştere de circa 15-20 la sută în ianuarie faţă de noiembrie - decembrie, dar asta şi din cauza temperaturilor scăzute. De la 1 ianuarie, Consiliul Local a aprobat majorarea gigacaloriei pentru populaţie la preţul de 198,5 lei faţă de 191,73 lei cum a fost până acum. Oricum, circa 90% dintre apartamentele racordate au repartitoare şi stabileşte fiecare consumul propriu în funcţie de nevoile fiecăruia şi de posibilităţile financiare, astfel că au posibilitatea să facă economie", a declarat Mateciuc pentru corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, în medie, factura de încălzire pentru o garsonieră a fost, în luna ianuarie, de 119 lei, la un apartament de două camere de 238 lei, la trei camere - 297 lei, iar la patru camere - 377 lei.

În cazul blocurilor reabilitate termic, factura este cu circa 30% mai mică, potrivit sursei citate.

La sistemul centralizat de încălzire al Braşovului au rămas racordate 12.054 de apartamente, faţă de 80.000 câte erau în anul 1990.

În acest an, subvenţia de la bugetul local pentru încălzire este de 13,37 milioane de lei, faţă de 2011, când din bugetul local s-au plătit 10,87 milioane lei subvenţie.

SC Tetkron SRL asigură, începând cu data de 1 ianuarie 2011, serviciul de producere (în centralele de cvartal), transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în Municipiul Braşov, sarcini preluate de la CET Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici