FOTO Crucea de pe Caraiman a fost reabilitată. „Nu a fost o misiune uşoară”

Reabilitarea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman a fost finalizată, informează, marţi, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

5510 afișări
Imaginea articolului FOTO Crucea de pe Caraiman a fost reabilitată. „Nu a fost o misiune uşoară”

Crucea de pe Caraiman a fost reabilitată. „Nu a fost o misiune uşoară”

Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman a fost reabilitată şi, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, Ministerul Apărării Naţionale a marcat evenimentul printr-o ceremonie militară şi religioasă, la care au participat ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuţi şi vizitarea spaţiului expoziţional amenajat în incinta monumentului.

Proiectul de reabilitare a fost cofinanţat de Uniunea Europeană şi de Ministerul Apărării Naţionale.

„Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura şi reintroduce în circuitul valorilor naţionale acest monument înnobilat de istoria neamului. Şi iată dovada că militarii au reuşit să se ridice la înălţimea misiunii primite şi să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune uşoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism şi dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes!”, a afirmat ministrul Ciucă în discursul susţinut în cadrul ceremoniei.

După preluarea ansamblului monumental în administrare, Ministerul Apărării Naţionale a derulat, în perioada 2016-2021, prin Secretariatul General şi Direcţia domenii şi infrastructuri, proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman”.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Scopul general al proiectului este promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România - Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici