CSM, despre un nou sediu: A fost plătită chirie de peste 9.000.000 euro din bani publici, în 14 ani

CSM precizează, după ce două asociaţii de magistraţi s-au declarat îngrijorate de intenţia Consiliului de a cumpăra un sediu în valoare de 18 milioane de euro, că timp de 14 ani instituţia a funcţionat într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie din bani publici de peste 9.000.000 euro.

1082 afișări
Imaginea articolului CSM, despre un nou sediu: A fost plătită chirie de peste 9.000.000 euro din bani publici, în 14 ani

CSM, despre un nou sediu: A fost plătită chirie de peste 9.000.000 euro din bani publici, în 14 ani

"Consiliul Superior al Magistraturii s-a preocupat constant, încă de la preluarea actualului mandat, de starea financiară şi necesarul de investiţii care trebuie efectuate în infrastructura instanţelor judecătoreşti şi parchetelor. Astfel, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost constituit, încă din anul 2017, Grupul de lucru care a întocmit documentaţia necesară îmbunătăţirii infrastructurii şi stării resurselor financiare ale instanţelor judecătoreşti şi parchetelor pe baza propunerilor formulate de acestea, pe care a înaintat-o Ministerului Justiţiei în calitatea sa de ordonator principal de credite", arată Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat de presă, remis luni seară MEDIAFAX.

Reprezentanţii CSM precizează că pe 15 iulie 2019 a avut loc şedinţa Secţiei de Judecători, în cadrul căreia au fost analizate împreună cu Ministrul Justiţiei soluţiile necesare pentru eliminarea "deficienţelor cronice de investiţii în sistemul judiciar, deficienţe care afectează atât personalul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, cât şi beneficiarii actului de justiţie, respectiv justiţiabilul".

"În acelaşi context, trebuie subliniat că de-a lungul timpului au fost efectuate mai multe demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzător destinat desfăşurării activităţii şi pentru Consiliului Superior al Magistraturii, însă acesta au rămas fără rezultat. Precizăm că, de aproximativ 14 ani, Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează într-un sediu impropriu, închiriat de la entităţi private, pentru care s-a plătit către acestea o chirie în valoare totală de 9.138.508 Euro din fonduri publice. Prin HG nr. 949/2018, Guvernul a pus la dispoziţie suma necesară achiziţionării unui sediu corespunzător necesităţilor de funcţionare a Consiliului, fonduri care nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanţelor şi parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat, ca urmare a aprobării parametrilor tehnico-economici ai investiţiei", potrivit sursei citate.

Reacţia Consiliului Superior al Magistraturii vine după ce Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” s-au arătat îngrijorate de intenţia Consiliului Superior al Magistraturii de a achiziţiona un imobil în scopul de a-l transforma în sediu al instituţiei, "o investiţie extrem de costisitoare în contextul în care se derulează un proiect guvernamental de construire a unui sediu adecvat". Cele două asociaţii de magistraţi precizează că în spaţiul public a apărut recent informaţia în sensul declanşării procedurii de achiziţionare a unui imobil pentru a fi folosit de către Consiliul Superior al Magistraturii ca sediu nou, în suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR).

Taguri:
csm,
sediu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici