CSM: În cazul Gorbunov, verificăm dacă procurorul şi judecătorul au respectat legea şi regulamentul

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat, vineri, la Craiova, că două comisii ale instituţiei analizează dacă judecătoarea Maria Nicola, care a decis întreruperea pedepsei pentru Serghei Gorbunov, şi procurorul Marius Vlădoianu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege şi regulament.

22 afișări
Imaginea articolului CSM: În cazul Gorbunov, verificăm dacă procurorul şi judecătorul au respectat legea şi regulamentul

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş şi fostul preşedinte al instituţiei, Livia Bărbulescu (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Camera Notarilor, că au fost începute două verificări distincte - una în cazul judecătoarei Tribunalului Dolj Maria Nicola, cea care a decis întreruperea pedepsei pentru Serghei Gorbunov, şi cealaltă pentru procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj Marius Vlădoianu, care nu a recurat sentinţa penală de eliberare a deţinutului.

"Au fost demarate două analize. Una făcută pentru doamna judecător care a judecat cererea de întrerupere a pedepsei şi alta pentru procurorul de şedinţă. Sper ca în câteva zile ele să se finalizeze şi în funcţie de hotărârea pe care o vor lua cele două comisii vom vedea cum se vor derula cele două anchete disciplinare", a declarat Andrieş.

El a spus că CSM nu poate verifica soluţia magistratului craiovean prin care Serghei Gorbunov, condamnat la 15 ani de detenţie pentru tentativă de omor. "Nu putem verifica soluţia. Verificăm dacă procurorul şi judecătorul au îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege şi regulament în ceea ce priveşte soluţionarea acestor cereri", a spus preşedintele CSM.

Prezentă la conferinţa de presă, Lidia Bărbulescu, fosta preşedintă a CSM, a afirmat că cele două comisii de disciplină nu pot verifica decât dacă cei doi magistraţi au respectat legea, ci nu soluţia din sentinţa penală de întrerupere a pedepsei.

"Comisiile de disciplină şi inspectorii nu pot verifica soluţiile pentru că trebuie să respectăm independenţa procurorului şi judecătorului, însă pot verifica modul în care s-a respectat legea, pentru că independenţa este admisibilă numai în măsura în care legea este respectată şi aplicată”, a declarat Lidia Bărbulescu.

Potrivit preşedintelui CSM, săptămâna viitoare secţia pentru procurori a CSM va lua o măsură de delegare a unor persoane în funcţiile de conducere de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

CSM a decis revocarea din funcţii a trei procurori şefi ai Parchetului Dolj, a doi judecători de la Tribunalul Braşov şi a altor doi de la Tribunalul Dolj, fiind demarate anchete ale inspectorilor judiciari pe parte disciplinară, în legătură cu împrejurările eliberării din închisoare pentru trei luni a lui Gorbunov din motive medicale, fără ca instanţele să ia măsuri de reîncarcerare a acestuia.

Audierile magistraţilor cu funcţii de conducere de la Dolj şi Braşov au survenit atacului armat din 29 ianuarie, din Braşov, ţinta fiind o casă de schimb valutar. Bărbatul, care avea două arme, i-a împuşcat pe cei doi angajaţi ai casei de schimb valutar, apoi a spart geamul maşinii în care se afla o sumă importantă de bani. Atacul a generat panică, însă un bărbat a încercat să-l împiedice pe asasin, fiind împuşcat mortal. Unul dintre angajaţii casei de schimb, deşi grav rănit, a supravieţuit.

Citeşte şi:

Preşedintele şi vicepreşedintele Tribunalului Dolj, revocaţi din funcţii

Procurorii şefi implicaţi în cazul lui Gorbunov, revocaţi

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici