CSM: Judecătorii şi procurorii pot fi masoni

Judecătorii şi procurorii pot face parte din organizaţiile masonice, potrivit unui punct de vedere însuşit, cu majoritate de voturi, de o comisie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a discutat o notă pe acest subiect a Direcţiei legislaţie din Consiliu.

1118 afișări
Imaginea articolului CSM: Judecătorii şi procurorii pot fi masoni

CSM: Judecătorii şi procurorii pot fi masoni (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Comisia numărul 2 din cadrul CSM (de Eficientizare a activităţii CSM şi a instituţiilor coordonate, parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă) a discutat, în aprilie, o notă a Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios (DLDC) privind posibilitatea sau imposibilitatea judecătorilor şi procurorilor de a face parte dintr-o organizaţie masonică.

În urma dezbaterilor, comisia şi-a însuşit cu majoritate de voturi punctul de vedere al DLDC, în sensul că judecătorii şi procurorii pot face parte dintr-o organizaţie masonică.

"S-a exprimat şi o opiniei minoritară, în sensul că judecătorii şi procurorii nu pot face parte din nicio organizaţie masonică", se arată în minuta comisie din 16 aprilie.

Membrii comisiei au analizat acest aspect ca urmare a unei solicitări făcute de un jurnalist, iar răspunsul a fost comunicat solicitantului, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii CSM.

În anul 2006, tot la solicitarea presei, Inspecţia Judiciară a CSM a arătat, de asemenea, că magistraţii pot fi masoni.

"Având în vedere obiectul, scopul şi activităţile asociaţiei francmasonice, constituită în România ca persoană juridică de drept privat, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial şi dispoziţiile articolului 11, alineatul 3, din Legea nr. 303/2004, conform cărora judecătorii şi procurorii pot fi membri ai societăţilor ştiinţifice sau academice, precum şi ai oricăror persoane de drept privat, fără scop patrimonial, considerăm că apartenenţa unui judeător sau procuror la francmasonerie nu încalcă criteriile de menţinere în magistratură", se arăta în nota Inspecţiei Judiciare din 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici