Cum arată sistemul educaţional la 10 ani de la aderarea la UE. „În momentul de faţă, România anului 2016 are încă un sistem educaţional din veacul trecut, ceea ce este inadmisibil”

În cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, sistemul educaţional din România a rămas încremenit, cheltuielile cu educaţia au fost constante la 4% din PIB, numărul de absolvenţi de Bacalaureat s-a redus la jumă­tate, iar desfiinţarea în 2009 a şcolilor pro­fesio­­nale este considerată o decizie cu im­pact negativ pentru economie, susţin experţii, potrivit Ziarul Fianciar.

1397 afișări
Imaginea articolului Cum arată sistemul educaţional la 10 ani de la aderarea la UE. „În momentul de faţă, România anului 2016 are încă un sistem educaţional din veacul trecut, ceea ce este inadmisibil”

Cum arată sistemul educaţional la 10 ani de la aderarea la UE. „În momentul de faţă, România anului 2016 are încă un sistem educaţional din veacul trecut, ceea ce este inadmisibil”

Părţile pozitive din sfera educaţiei sunt considerate îmbunătăţirile palpabile aduse acestui domeniu, anume reabilitarea mai multor şcoli şi formarea profesorilor din fonduri europene, crede Marian Staş, expert în educaţie.

„În momentul de faţă, România anului 2016 are încă un sistem educaţional din veacul trecut, ceea ce este inadmisibil. Sigur că s-au întâmplat şi lucruri pozitive în sistemul educaţional, dar dominanta din punctul meu de vedere a acestei decade este un timp pierdut  pentru educaţie decât în folosul ei”, a completat Marian Staş, potrivit Ziarul Financiar.

Aceeaşi opinie, potrivit căreia aderarea la Uniunea Europeană a adus destul de puţine plusuri, o împărtăşeşte şi Mircea Miclea, fost ministru al educaţiei şi fost preşedinte al comisiei prezidenţiale de analizare şi elaborare a politicilor în educaţie şi cercetare: „S-au făcut un mare pas înainte şi mulţi paşi înapoi. Marele pas înainte a constat în faptul că în 2011 a fost stipulată Legea Educaţiei Naţionale, cea mai reformistă lege a educaţiei din Europa, nu o spun eu, ci au spus-o comisarii europeni pe educaţie din acea vreme. Legea a reuşit datorită faptului că a fost elaborată de un grup de experţi şi, pe de altă parte, pentru că a avut susţinerea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc”.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici