Curtea de Apel Bucureşti a admis formarea unei comisii rogatorii cu Liechtenstein în cazul lui Copos

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis, luni, formarea unei comisii rogatorii cu Liechtenstein în cazul lui George Copos, urmând să fie trimise mai multe documente şi probe la un tribunal din acest stat.

629 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti a admis formarea unei comisii rogatorii cu Liechtenstein în cazul lui Copos

George Copos (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Potrivit articolului 132 din Codul de procedură penală, o comisie rogatorie se poate dispune atunci "când un organ de urmărire penală sau instanţa de judecată nu are posibilitatea să asculte un martor, să facă o cercetare la faţa locului, să procedeze la ridicarea unor obiecte sau să efectueze orice alt act procedural".

Instanţa supremă anunţa în 16 aprilie, la judecarea recursurilor din dosarul transferurilor de judecători, că a primit, prin intermediul Ministerului Justiţiei, o cerere a unui tribunal din Liechtenstein referitoare la stadiul cercetărilor faţă de George Copos în acest caz, precum şi la condamnărilor anterioare din această cauză.

Magistratul asistent preciza că tribunalul din Liechtenstein a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie detalii cu privire la judecarea lui George Copos în dosarul transferurilor de jucători.

Avocatul lui George Copos spunea atunci că nu poate preciza dacă această cerere are legătură cu o cauză penală sau civilă posibil existentă pe rolul acestei instanţe din Liechtenstein.

Cererea privind formarea unei comisii rogatorii a fost analizată de Curtea de Apel Bucureşti pentru că aceasta este instanţa egală în grad cu cea din Liechtenstein care a transmis solicitarea.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care în 20 mai a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.

Rejudecarea dosarului transferurilor de jucători a început la Curtea de Apel Bucureşti în 2 septembrie. La ultimul termen de judecată instanţa a stabilit ca discuţiile să continue în 2 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici