Curtea de Conturi verifică repercusiunile Acordului cu compania Sterling asupra patrimoniului

Curtea de Conturi, la cererea Camerei Deputaţilor, verifică "repercusiunile Acordului petrolier al Companiei Sterling Resorces Ltd asupra patrimoniului, resurselor şi cheltuielilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale", se arată în raportul de activitate al Curţii pe 2009.

56 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi verifică repercusiunile Acordului cu compania Sterling asupra patrimoniului

Curtea de Conturi verifică repercusiunile Acordului cu compania Sterling asupra patrimoniului (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea de Conturi, la cererea Camerei Deputaţilor, a controlat în perioada ianuarie-octombrie 2009 modul de gestionare a resurselor publice la Ministerului Tineretului şi Sportului şi la Nicolina SA Iaşi, fiind încă acţiuni în derulare la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) privind contractul Sterling şi la Ministerul Turismului.

Astfel, Curtea de Conturi a elaborat următoarele Raportul privind verificarea modului de administrare a patrimoniului statului român, corespunzător pachetului de acţiuni majoritar, deţinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, precum şi a influenţei asupra bugetului de stat, corespunzător vânzărilor de creanţe la SC "Nicolina" SA Iaşi. Raportul a fost înaintat Comisiei de anchetă special constituită la Camera Depuţilor.

O comisie parlamentară a declanşat, în luna martie 2009, o anchetă privind modul în care statul a gestionat activitatea societăţii ieşene Nicolina SA, dar şi eventualele interese imobiliare pentru terenurile din incinta fabricii. Societatea Nicolina SA Iaşi se află în procedura de insolvenţă şi numără doar câteva zeci de angajaţi, după ce în urmă cu câţiva ani avea peste 2.000 de salariaţi şi înregistra profit. Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de AVAS.

În acest caz, deputaţii au decis, în noiembrie 2009 sesizarea Parchetului şi a Guvernului.

Potrivit Raportului de activitate pe 2009, Curtea de Conturi a înaintat procurorilor sinteza constatărilor controlului efectuat la solicitarea Camerei Deputaţilor privind Hotărârea 34/2009, cu privire la modul de întrebuinţare a resurselor financiare ale Ministerului Tineretului şi Sportului. Valorificarea actului de control întocmit la acest minister s-a efectuat potrivit legii, fiind transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru luarea măsurilor ce se impun, potrivit competenţelor, notează sursa citată.

În iunie 2009, liderul PNL, Crin Antonescu, a făcut plângere împotriva ministrului PDL Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu şi delapidare, în legătură cu fondurile cheltuite pentru organizarea Zilei Tineretului. Plângerea a ajuns la DNA, care a cerut şi a primit avizul de începere a urmăririi penale a lui Ridzi. Evenimentele organizate în 2009 de Ministerul Tineretului şi Sportului, de Ziua Tineretului, au costat aproape 620.000 de euro.

Pe de altă parte, în temeiul Hotărârii Camerei Deputaţilor 33/27 iulie 2009, "în prezent se desfăşoară o acţiune de verificare a repercusiunilor Acordului petrolier al Companiei Sterling Resorces Ltd asupra patrimoniului, resurselor şi cheltuielilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale", arată Curtea de Conturi.

Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie 2009, că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră. Ulterior a început o dezbatere politică, transferată în plan public, privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotărâre a fostului Guvern, condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către compania canadiană. Hotărârea Guvernului Tăriceanu din 12 noiembrie 2008 este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul acestei dezbateri era suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre.

Curtea de Conturi, la solicitarea Camerei Deputaţilor, face verificări cu privire la resursele Ministerului Turismului în perioada în care a fost condus de Elena Udrea, lider al PDL.

De asemenea, în temeiul Hotărârii Camerei Deputaţilor 47/20 noiembrie 2009, "se desfăşoară o acţiune de verificare a sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României, la finalizarea căreia Curtea de Conturi va elabora un raport cu aspectele constatate, pe care îl va transmite Camerei Deputaţilor", se arată în raportul Curţii pe anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici