Dan Damaschin, cel care a traficat-o pe Monica Gabor, rămâne în arest preventiv

Dan Damaschin, cel care a traficat-o pe Monica Gabor, rămâne în arest preventiv, Curtea de Apel Bacău respingând miercuri recursul acuzatului.

492 afișări
Imaginea articolului Dan Damaschin, cel care a traficat-o pe Monica Gabor, rămâne în arest preventiv

Dan Damaschin, cel care a traficat-o pe Monica Gabor, rămâne în arest preventiv (Imagine: Catalina Filip/Mediafax foto)

Tribunalul Bacău a decis, vineri, 23 decembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Damaschin, "tatăl adoptiv" al Monicăi Columbeanu, şi a celor doi complici ai acestuia, acuzaţi de recrutare prin înşelăciune, ameninţare şi violenţă a mai multor fete, unele minore, în scopul exploatării sexuale.

Instanţa a admis astfel propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a emis pe numele celor trei mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Cei trei au făcut recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a decicis definitiv ca acuzaţii să rămână o lună în arest preventiv.

Dan Constantin Damaschin, "tatăl adoptiv" al Monicăi Columbeanu, şi cei doi complici au fost ridicaţi, în 22 decembrie, de către DIICOT pentru recrutare prin înşelăciune, ameninţare şi violenţă a mai multor fete, unele minore, în scopul exploatării sexuale a acestora prin obligarea la practicarea prostituţiei.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bacău au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, care acţiona pe raza municipiilor Bucureşti şi Bacău, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute de articolele 12 şi 13 din Legea 678/2001", informa Biroul de presă al DIICOT.

Potrivit DIICOT, Dan Constantin Damaschin (55 de ani), lider al grupării, împreună cu Eugen Mihai Mereuţă (40 de ani) şi Claudiu Ciucă (35 de ani), "au recrutat prin înşelăciune, ameninţare şi violenţă, mai multe părţi vătămate, unele minore în scopul exploatării sexuale a acestora prin obligarea la practicarea prostituţiei".

Activitatea infracţională, susţine sursa citată, se desfăşura în imobile situate în zone ultracentrale din Capitală, închiriate de către inculpaţi, unde victimele erau obligate să se prostitueze.

"Victimele erau alese cu predilecţie din familii cu posibilităţi financiare reduse şi erau atrase cu promisiuni de asigurare a unei cariere în modelling sau televiziune, inculpatul prezentându-se drept o persoană influentă în acest domeniu", precizează anchetatorii.

Pentru a menţine controlul asupra victimelor, "inculpatul Damaschin Dan Constantin le supunea în mod constant unor acte de violenţă verbală şi fizică şi pretindea că are calitatea de preşedinte al unei organizaţii de apărare a drepturilor omului, pentru a le convinge cu privire la influenţa sa".

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de SRI şi DOS.

În propunerea de arestare preventivă a celor trei procurorii au notat că victime ale lui Constantin Damaschin au fost înşelate cu promisiunea unei cariere similare cu cea a Monicăi Columbeanu, ele "ajungând în postura de a fi în pericol sau chiar de a-şi sacrifica demnitatea, onoarea şi inviolabilitatea sexuală, întreţinând raporturi sexuale la solicitarea acestuia".

Procurorii DIICOT au mai spus că aspectele privind viaţa prosperă pe care o avea Monica Gabor - care a fost căsătorită timp de cinci ani cu omul de afaceri Irinel Columbeanu, până anul acesta - prin prisma căsătoriei şi a carierei de fotomodel, a constituit, în raport cu multe tinere fără posibilităţi financiare, un model de viaţă şi de succes şi tocmai acest aspect era speculat de inculpat.

Momentele de interes al mass-media erau exploatate de către inculpatul Damaschin Constantin, "care continua să menţină un anumit gen de influenţă asupra acestei victime, să culeagă roade de publicitate în funcţie de turnura evenimentelor personale din viaţa acesteia (căsătoria acesteia, divorţul, căsătoria unei surori, ulterioarele demersuri de carieră în străinătate etc.), afişându-se de fiecare dată într-o manieră de atribuire neverosimilă, de iniţial promotor al carierei de model al acesteia şi protector în scopul asigurării ulterioare, pe de o parte a credibilităţii lui în faţa altor viitoare victime, şi, pe de altă parte, vizând deturnarea efectului de responsabilizare penală asupra sa, în condiţiile în care evenimentele reale subliniau indubitabil aspectul că acesta a fost atât de evident cel care a traficat-o şi exploatat-o sexual", au arătat procurorii DIICOT, Tribunalului Bacău ce a decis, vineri, arestarea celor trei bărbaţi.

Monitorizarea activităţii lui Damaschin şi declaraţiile fetelor exploatate au relevat faptul că "multe victime ulterioare au fost înşelate cu promisiunea unei cariere similare cu cea a Monicăi Gabor, ajungând în postura de a fi în pericol sau chiar de a-şi sacrifica demnitatea, onoarea şi inviolabilitatea sexuală, întreţinând raporturi sexuale la solicitarea inculpatului Damaschin Constantin, ca tribut al ascensiunii vizate, dar în final rămânând doar cu dezamăgiri şi consecinţe distructive asupra integrităţii psihice, morale şi corporale".

Acest gen de manipulare invizibilă nu era singura modalitate de recrutare însuşită de Damaschin - în contextul în care nu identifica prolifica manieră de seducere cu promisiunea ofertei de carieră pe segmentul tinerelor atrase de cariera de fotomodel - proceda la acte de constrângere fizică şi morală, provocând victimelor faze de dezorientare prin esenţă destabilizantă, cu rezultatul inoculării unei stări de teamă, care accesa şi surmonta pragul de suportabilitate al victimelor, aceste presiuni inhibând orice reacţie de necoformare a acestora şi în final punându-se la dispoziţia sa.

Acest comportament de exercitare a violenţelor este declarat de matori protejaţi şi de victimele sale, fiind redat şi de interceptări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici